Поки недорога спадщина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поки недорога спадщина

Валюта
1265
Не так давно в ЗМІ знову виникла тема оподаткування спадщини, і знову, як і в 2003 році, коли набув чинності Закон України "Про податок з доходів фізичних осіб", вона викликала суспільний резонанс.
Погодьтеся, не так часто ми, нащадки тих, хто наживав своє майно при соціалізмі, одержуємо його в спадок від найближчих родичів. На відміну від капіталістичних країн, де нагромадження було можливо і звично.
Отже, там спадкування капіталів, нерухомості, бізнесу та інших "дорогих" речей - справа майже масова (різниця тільки в розмірах). У нас же приватна власність тільки зароджується, і, швидше за все, законодавці поквапилися з ініціативою обкладати податком одержання в спадок будинку в селі чи кооперативної квартири. Хоча останнім часом український бізнес розвивається такими темпами, що є всі підстави припустити: незабаром і для нас це питання стане актуальним.
А поки Державна податкова адміністрація України виступила із заявою про необхідність декларування одержання спадщини від найближчих родичів. Платити за вступ у права спадкування податки поки не потрібно, а от заявити про одержання українці зобов'язані.
А могли і "обкласти податками"
Коли закон тільки набув чинності, норму оподаткування спадщини відклали на час. Вона повинна була "запрацювати" пізніше. Нагадаємо, що до прийняття змін до закону про прибутковий податок члени сім'ї першого ступеня споріднення при одержанні спадщини повинні були платити податок за ставкою 0%, 5% або 13% залежно від виду спадщини. Для спадкоємців, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, ставка оподатковування становила 13%, а при одержанні спадщини від спадкодавця-нерезидента - 26%.
Однак у січні 2006 р. у закон були внесені зміни. На сьогоднішній день діють більш лояльні, ніж передбачалося раніше, ставки. Однак те, що держслужби як і раніше "цікавляться" податками на спадщину, викликає сумніви в тому, що лояльні умови проіснують довго.
Моральний аспект
Треба відзначити, що, коли ми готували цей матеріал, нам довелося "перелопатити" безліч матеріалів. І ми прийшли до висновку, що в дилеми "чи треба платити податки зі спадщини" є і прихильники, і супротивники.
Ті, хто підтримує, наводять у приклад закордонні країни. Супротивники ж наголошують на моральній стороні: адже мало того, що люди втрачають близьку людину, вони ще повинні і гроші платити за те, щоб користуватися тим, що залишив, приміром, батько. Більше того, при житті, купуючи ту ж земельну ділянку або автомобіль, спадкодавець уже сплатив податки. Так чому ж спадкоємці першого щабля (тобто найближчі люди) повинні повторно віддавати державі частину свого майна в грошовому еквіваленті?
Інша справа, якщо спадкодавець жив за кордоном або заповів своє майно (приміром, нерухомість), розташоване там. Виходить, що податки він платив або там, або не платив взагалі. У цьому контексті оподатковування хоча б виправдано з моральної точки зору.
Вихід є завжди
Важко уявити ситуацію, у якій би наш громадянин розгубився і не знайшов прийнятного виходу. Адже, якщо бабуся вже приватизувала квартиру і хоче залишити її онуку, ніхто не заважає їй скласти дарчу ще при житті, і тоді онук не буде приймати спадщину і, отже, платити податки. Так чи мало варіантів?
Забудькуваті спадкоємиці
64-річна японка арештована за підозрою в найбільшому в історії Японії ухилянні від сплати податку на спадщину. При цьому вона послалася на погану пам'ять і сказала, що просто забула про те, що лежить у неї в гаражі. А там лежало... майже 6 млрд. ієн (понад $59 млн). Вони зберігалися в десятках картонних коробок у гаражі. Разом з Хацуе Рі була арештована і її сестра - 55-річна Іосіко. Як вважає слідство, вони протягом декількох років потихеньку знімали гроші з рахунків свого важкохворого батька, що володів мережею приватних компаній. Після його смерті сестри одержали спадщину 8 млрд ієн (біля $78 млн), однак 6 млрд приховали від податкової служби. Ці кошти готівкою жінки наштовхали в п'ятдесят із лишком коробок і сховали в гаражі невеликого будинку Хацуе в одному з районів міста Осака. Слідчі прокуратури і податкового відомства не розповідають, як вони вийшли на скарби заповзятливих сестер. Однак тільки на підрахунок прихованих від влади грошей пішло кілька днів. Тепер сестрам прийдеться сплатити не тільки податок, але й постати перед судом, що може присудити їх до штрафу і тюремного ув'язнення.
Податок залежить від ступеня спорідненості
США
По наслідуваному майну встановлений неоподатковуваний мінімум у розмірі $10 тис. Федеральний податок стягується ще до розподілу спадщини, його розмір варіюється від 37% на майно вартістю до $600 тис. до 55%, якщо вартість майна перевищує $3 млн. Ставка варіюється залежно від близькості споріднення (від 1% до 16% - чоловік і жінка, діти, батьки; від 3% до 30% - особи, що не є родичами), а також розрізняється в різних штатах (у Північній Кароліні застосовуються ставки від 1% до 12% для родичів і 8-17% - для осіб, що не є родичами; у штаті Мен, відповідно, 5-10% і 14-18%).
Німеччина
Ставка податку на спадщину прив'язана до ступеня споріднення і вартості майна (від 3% до 70%). Не обкладають податком мінімуми: для чоловіка і жінки - 125 тис. євро, для дітей - 45 тис. євро, онуків - 26 тис. євро, братів і сестер - 6,25 тис. євро.
Швеція
Податок на спадщину - від 10% до 60%. Не обкладається податком спадщина: для чоловіка і жінки - вартістю до 200 тис. крон, для дітей - по 50 тис. крон для кожної. Вища ставка податку застосовується для далеких родичів, якщо вартість спадщини перевищує 8 млн крон.
Іспанія
Податок на майно, що переходить у порядку спадкування, становить 7,65-34%. Якщо прямий спадкоємець старший 21 року, з вартості майна відраховується 15 тис. євро, якщо молодший, відраховується ще 3,7 тис. євро за кожний рік, що бракує до 21 року. Загальна сума відрахувань не може перевищувати 44,5 тис. євро. Спадкоємцям II і III ступеня сума відрахувань зменшується вдвічі, а в спадкоємців більш віддаленого ступеня споріднення нічого не відраховується.
Бельгія
Податок на спадкування для прямих спадкоємців - 3-30%, для інших груп - 20-80%.
Японія
Податок на спадщину - до 50%. До перегляду законодавства в 2003 році він досягав 70%. Така система покликана перешкодити концентрації великих статків і запобігати появі шару людей, що живуть тільки на відсотки з капіталу. У Японії, другий після США найбільшій економічній державі планети, відносно небагато супербагатіїв. За кількістю мільярдерів вона перебуває на 9 місці у світі. Найбагатший японець, президент фірми з торгівлі нерухомістю Акіра Морі, має статки $7,5 млрд і займає за цим показником 124 рядок у списку журналу Forbes.
Фінляндія
Ставка податку залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця: для близьких родичів - від 10% до 16%, для осіб, що не перебувають в спорідненні зі спадкодавцем, - від 30% до 48%. Резиденти Фінляндії платять податок за ставкою 0,9% на все майно (включаючи те, що перебуває за межами країни), якщо його ринкова вартість більша 185 євро. Нерезиденти оплачують тільки спадкування майна, розташованого на території Фінляндії.
Італія
Податок на спадкування складається як би із двох частин. Перша залежить від вартості майна. Неоподатковуваний мінімум становить 62 тис. євро. Далі діє прогресивна шкала від 3% до 27%. Максимальна застосовується в тому випадку, якщо вартість майна перевищує 1,5 млн. Друга частина податку залежить від ступеня спорідненості - чоловік і жінка, діти і батьки мають пільги. Податок був скасований урядом Берлусконі, але може бути відновлений.
Норвегія
Одержання спадщини підлягає оподатковуванню за ставкою 18-30%. Правда, відлік починається після 100 тис. крон вартості майна.
Росія
З 1 січня 2006 р. податок на майно, що переходить фізичним особам у порядку спадкування, скасований.
Закон України "Про податок з доходів фізичних осіб" (уривок мовою оригіналу): Ст.1.20.4. "Членами сім'ї фізичної особини першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особини вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення".
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас