Росія стоїть на порозі спаду нафтовидобутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія стоїть на порозі спаду нафтовидобутку

Енергетика
318
Видобуток нафти в Росії пройшов свій пік, і може більше ніколи не повернутися на колишній рівень. Таку думку висловив в інтерв'ю британській діловій газеті Financial Times віце-президент найбільшої в Росії незалежної нафтової компанії ЛУКОЙЛ Леонід Федун.
За його словами, обсяги видобутку нафти в Росії торік на рівні 10 млн. барелів на добу були максимальними на його пам'яті, але вони більше не ростуть, і навряд чи будуть рости надалі. “Період інтенсивного збільшення видобутку нафти в Західному Сибірі пройшов”, - сказав він, порівнявши Росію з нафтоносними районами Північного Моря та Мексики, де видобуток нафти останнім часом помітно скорочується. Правда, при цьому він визнав, що зниження видобутку нафти в Росії відбувається не так швидко, як у цих регіонах.
За словами Financial Times, думку Федуна підсилює стурбованість на світовому ринку із приводу того, що найбільші у світі нафтодобувачі не зможуть упоратися з бурхливим збільшенням попиту на енергоносії в Азії. Донедавна, стверджує видання, Росія сприймалася як найбільш обіцяючий нафтоносний регіон за межами Близького Сходу, і помітне збільшення видобутку нафти в Росії на початку 2000-х допомогло задовольнити зростаючий попит у Китаї та стримати зростання світових цін на нафту.
Однак тенденція змінюється. За даними Financial Times, у березні Росії третій місяць підряд не вдалося збільшити обсяги видобутку нафти, і за I квартал 2008 вони, уперше за 10 років, скоротилися на 1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли зростання видобутку склало 2,3%.
Стагнацію в сфері нафтовидобутку підтверджують навіть російські офіційні особи. За відомостями FT, міністр енергетики РФ Віктор Христенко сказав минулого тижня, що рівень видобутку нафти в Росії на сьогоднішній день перестав рости. Він виступає за скорочення податків, що, на його думку, дозволить збільшити інвестиції в нафтовидобувну галузь. У той же час, російський уряд не визнає, що пік нафтовидобутку на пострадянському просторі минув.
Міжнародне енергетичне агентство також відзначає зупинку збільшення видобутку нафти в Росії цього року, але не готове заявити про те, що він досяг свого піка. За словами Лоренса Іглза (Lawrence Eagles), що очолює підрозділ Агентства з ринку нафти, “у Росії є багато ще не розвіданих районів, але щоб знайти там нафту і довести її до ринку країні необхідні істотні інвестиції. Агентство вважає, що обговорюване зниження податків у сфері нафтовидобутку може залучити західні компанії в Росію, і обумовити приплив необхідних інвестицій.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас