Чорна п'ятниця: Огляд ринків за тиждень (07 - 11 квітня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорна п'ятниця: Огляд ринків за тиждень (07 - 11 квітня)

Фондовий ринок
444
Світовий ринок
Зважаючи на все, для світових фондових ринків настали не найкращі часи. Найбільша несподіванка тижня відбулася в п'ятницю, коли квартальний звіт багатопрофільного гіганта General Electric повалив світове фінансове співтовариство в шок.
За середнім прогнозом аналітиків, в I кварталі операційний прибуток компанії повинна була збільшитися на 6% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року. Замість того, вона зменшилася майже на 12%, що, за словами глави GE Джеффа Іммелта, викликано падінням прибутку від операцій у сегменті фінансових послуг. Акції General Electric, компонента індексу Dow, звалилися в п'ятницю на 12,8%.
Несподіване різке погіршення фінансових показників GE, яка веде діяльність у багатьох галузях, викликало в інвесторів побоювання, що рецесія в США може придбати більш тривалий і глибокий характер. Крім того, ринок, у властивій йому манері, припустив, що якщо навіть результати стійкої і надійної GE виявилися набагато гіршими за прогнози, то подібне може статися й з іншими компаніями.
За підсумками тижня американські фондові індекси Dow Jones Composite 65, Nasdaq Composite і S&P 500 Composite упали на 2,1%, 3,4% і 2,7% відповідно. Європейські індекси просіли трохи менше - Dax 30 Performance на 1,9%, Austrian Atx Prime на 0,6%, MSCI Denmark на 1,0%. А от японський NIKKEI 500 упав і зовсім не істотно - на 0,2%.
На наступному тижні за I квартал відзвітуються банківські гіганти Citigroup, JPMorgan, Merrill Lynch, Wachovia, Wells Fargo і Washington Mutual. Їх звіти можуть стати джерелом великих волатильностей у курсах акцій фінансового сектора. Однак якщо втрати банків більш-менш вкладуться в досить песимістичні прогнози аналітиків, то на широкому ринку вони не викличуть потрясінь.
Український ринок
У першій половині тижня український ринок акцій демонстрував упевнене зростання завдяки позитивному внутрішньому новостійному тлу. Скасування рішення про збільшення статутного капіталу Дніпроенерго, плани акціонерів Стаханівського вагонобудівного заводу та Інтерпайп Новомосковського трубного заводу збільшити статутний капітал, збільшення чистого прибутку Полтавського гірничозбагачувального комбінату в 2007 році, завершення угоди ArcelorMittal з придбання вугільних активів у ВАТ "Північ сталь", квартальні результати діяльності Укрсоцбанку - все це послужило сильним драйвером росту котирувань акцій українських емітентів.
Однак вже в четвер ситуація трохи змінилася. Підтримавши песимістичні настрої світових фондових площадок, індекс ПФТС почав коректування вниз. І все-таки за результатами тижня йому вдалося закріпитися в позитивній зоні (+1,2%). При цьому найбільше за тиждень додали металургійні компанії (ARTCP-Metallurgy +2,2%). Перший ешелон (ARTCP-1) також виріс більше, ніж ринок, - на 2,1%.
Енергетика
Надзвичайно активно відкрилися торги у вівторок для Дніпроенерго на новинах про визнання Верховним судом недійсними рішень збори акціонерів компанії від 27 серпня 2007 року, зокрема, про збільшення статутного фонду. Ринок відреагував 11,7%-м ростом котирувань Дніпроеерго за підсумками дня. Перерахування справедливої вартості компанії на "старе" кількість акцій автоматично збільшує ціну однієї акції Дніроенерго, а також інтерес до паперу, навіть із огляду на $200 млн, вкладені Донбаською паливно-енергетичною компанією, які, очевидно, прийдеться повертати.
Основні надії були покладені на нового інвестора, який стане власником 60%+1 акція Дніпроенерго після продажу державного пакета на приватизаційному тендері та інвестує в розвиток підприємства не меншу суму.
Нещодавно глава Мінпаливенерго Юрій Продан заявив про намір залучити до української енергогенерації протягом 10 років близько $11 млрд. Однак у четвер оптимізм гравців дещо впав, а п'ятницю був остаточно втрачений. В останній день тижня Президент України Віктор Ющенко призупинив приватизацію 60%+1 акція всіх енергогенеруючих компаній. Підприємства визнані такими, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, що тягне необхідність вирішення низки важливих питань перед їх приватизацією (розмежування повноважень НКРЕ та Кабінету Міністрів, припинення або продовження дотації вугільної промисловості та ін.).
Ситуація, що склалася, ще раз свідчить про непряму залежність фондового ринку України від політичних факторів, у цьому випадку, від протистояння двох галузей виконавчої влади. У п'ятницю Дніпроенерго впав більше за інші енергогенеруючі компанії - на 4,3%. Центр-, Захід- і Донбасенерго, що звикли до постійних запусків-зупинок приватизаційних програм, показали зниження на 0,2%, 0,5% і 1,1% відповідно.
На енергорозподільному ринку, у цілому, спостерігався новостійний "штиль" на невеликих обсягах і одиничних угодах. У продовження дивідендної теми акціонери Чернівціобленерго вирішили на своїх чергових зборах виплатити $48,3 тис. (15% від чистого прибутку) дивідендів за 2007 рік, що збагатить на 0,0043 грн власника кожної акції (0,04% від поточної ціни).
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас