Румунія вимагає від України повернути гроші за Криворізький ГЗК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Румунія вимагає від України повернути гроші за Криворізький ГЗК

Фондовий ринок
307
Румунія зажадала від України повернення коштів, витрачених нею під час будівництва Криворізького металургійного комбінату, що уряд Юлії Тимошенко має намір виставити на приватизацію в 2008 році.
Як повідомляє румунське видання THE MONEY CHANNEL, для цього український уряд повинен офіційно визнати не тільки часткову частину румунської держави в будівництві індустріального гіганта, але й вартість устаткування, що поставляється румунською промисловістю металургійним підприємствам колишнього міністерства металургії СРСР.
Повернення коштів також буде можливе тільки в тому випадку, коли Україна визнає банківські рахунки в Москві з їхнім подальшим переведенням у київський банк Промінвест.
Участь на паях Румунії в будівництві Криворізького комбінату становить 27%, України - 57%, інші інвестиційні кошти належать Словаччині. Усього Румунія витратила протягом реалізації міжнародного проекту 640 мільйонів радянських конвертованих рублів.
Як пише видання, Київ уже заявив, що якщо Румунія виходить із проекту, то, відповідно до своїх законів, Україна бере собі 100-процентний пакет акцій підприємства.
Будівництво КГЗКОРу почалося в 1985 році. Після розпаду СРСР його правонаступником стала Україна. Частка України - 56,4%, Румунії - 28%, решта належить Словаччині. Зараз будівельна готовність комбінату становить 66%. Для завершення будівництва і введення в експлуатацію першої черги комбінату необхідно близько 200 млн. дол.
Уряд Юлії Тимошенко раніше заявив про плани із продажу комбінату
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас