Зерно штовхають до рекорду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно штовхають до рекорду

Аграрний ринок
329
Уряд очікує цього року рекордного врожаю зернових, котрий майже в півтора рази перевершить результати минулого невдалого року. Такі ж оптимістичні прогнози звучали й у квітні минулого року - точно напередодні травневої посухи, що знизила врожай на 10 млн. т.
Якщо місяць тому уряд говорив про 40 млн. т урожаю-2008, то тепер ця цифра вже чиновників не задовольняє. "Ми очікуємо, що врожай в Україні буде дійсно рекордним. Ми будемо мати більше 40 млн. т збору зернових, - сказала прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. - Це прогноз, що сьогодні має Міністерство аграрної політики. І я переконана, що ми можемо навіть перевиконати цей показник".
Передумови для гарних показників збору дійсно є. За оперативними даними, у гарному і задовільному стані перебуває близько 92% озимих культур. За прогнозами аналітиків "Украгроконсалта", українські аграрії можуть зібрати 36-38 млн. т. Підвищенню врожаю сприяють оптимальні погодні умови (вологі березень і квітень), розширення посівних площ (8,076 млн. га під зерновими - це на 15% більше, ніж в 2007 р.), а також процеси консолідації на ринку (агрохолдинги, на відміну від дрібних господарств, здатні вкладати значні суми).
Крім того, цього року була збільшена держпідтримка агросектора. За словами Юлії Тимошенко, у бюджеті закладено на 53,3% більше витрат, ніж у попередньому році. Минулого тижня Мінфін перерахував перший транш у розмірі 1,7 млн. грн. для підтримки сільгосппідприємств, що страждають від складних кліматичних умов (Полісся і гірські регіони). Усього по цій статті передбачено 35 млн. грн. на допомогу господарствам.
Цього року прогнози уряду вперше перевищили очікування експортерів, які зазвичай декларують більш високі показники, закладаючи базу для максимального експорту. "В останні роки йшло зменшення врожаю, ми скотилися до 29 млн. т при внутрішній потребі 25 млн., - відзначив директор Української зернової асоціації Володимир Клименко. - Цього року є підстави очікувати врожай на рівні 38-40 млн. т". Урожай 40 млн. т означає експорт на рівні 13 млн. т. Проте в тому, як зміниться режим роботи на ринку після надходження на нього зерна нового врожаю, чиновники поки не визначилися. "Уряд прогнозує 40 млн. т урожаю, але не говорить про те, що відмовиться від квотування експорту", - сказав Володимир Клименко.
Торік у березні-квітні також називалися високі показники і звучала цифра 40 млн. т. Але через суху погоду в травні-червні врожай знизився до 29 млн. т, а в деяких регіонах втрати посівів досягали 50%. Та й самі учасники ринку дуже скептично ставляться до озвучених балансів. "30-40 млн. т - це теорія! Баланс зерна в Україні - політичне поняття, і скільки буде потрібно, такий урожай і "зберуть", - говорить Леонід Яковишин, власник і директор господарства "Земля і воля".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас