Промисловість стала нижчою зростанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промисловість стала нижчою зростанням

Валюта
662
Дворазове гальмування в березні темпів зростання промислового виробництва - до 5,8% - дозволило главі Нацбанку Володимиру Стельмаху заговорити про загрозу стагфляції в Україні - падінні виробництва поряд з високою інфляцією. Експерти визнають загрозу гальмування економіки внаслідок світової фінансової кризи, але вона може бути нівельована прискоренням розвитку низки галузей в II кварталі.
У п'ятницю Держкомстат повідомив, що в березні темпи збільшення обсягів промислового виробництва склали всього 5,8%, скоротившись удвічі в порівнянні з лютим (11,5%). У цілому за підсумками I кварталу промисловість в Україні виросла на 7,8%, тоді як в I кварталі 2007 року - на 12,9%. Як видно з даних Держкомстату, гальмування розвитку промисловості викликало зниження темпів зростання ключових галузей: металургії - з 4,5% до 2,1%, машинобудування - з 39,2% до 29,8%, харчової промисловості - з 12,9% до 6,9%. Два сектори показали падіння обсягів виробництва: нафтопереробка - на 24,6% (з початку року на 20,3%), видобуток енергетичних корисних копалин - на 1,6% (з початку року - зростання на 0,7%).
Першим на такі показники економіки відреагував голова Національного банку Володимир Стельмах, заявивши про загрозу стагфляції (стан економіки, при якому нульові темпи зростання або падіння виробництва поєднуються з безперервним збільшенням цін). "З одного боку - інфляція, з іншого боку - падають темпи зростання промвиробництва. Це провісники стагфляції", - сказав він. Дійсно, у березні була зафіксована рекордна за вісім років місячна споживча інфляція - 3,8%, промислова інфляція була ще вищою - 6%. Стельмах пообіцяв, що НБУ "не допустить стагфляційних процесів".
Експерти не заперечують, що побоювання Стельмаха мають під собою певні підстави. "Економіка досить швидко розвивається, але зберігається вплив кризи фінансової ліквідності. Збільшення ставок кредитування і жорсткість заходів Нацбанку щодо припливу валюти можуть пригальмувати промислове виробництво", - визнає аналітик ІК "Сократ" Сергій Невмержицький. "Ця загроза поки непомітна, але, якщо буде проводитися жорстка політика з обмеження кредитів підприємствам, промисловість знизить обсяги виробництва", - упевнений народний депутат Олексій Плотніков (Партія регіонів). Але голова комітету Верховної ради з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська (БЮТ) спростовує можливість гальмування зростання промисловості. "Підприємства змусили платити ПДВ живими грішми, і в лютому в них виникали із цим проблеми. Можливо, через це і відбулося гальмування, але немає підстав говорити про стагнацію", - упевнена вона.
Втім, уже з II кварталу експерти очікують поліпшення динаміки зростання в металургії та нафтопереробці. "Завдяки пуску нових потужностей в II-III кварталах ми очікуємо річного зростання в металургії на рівні 5-6%", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Іван Харчук. "Зниження темпів у нафтовій галузі було викликано затримкою пуску Одеського НПЗ.
Але вже до кінця квітня це підприємство повинно вийти на планову потужність", - відзначає заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев. Що стосується машинобудування, то, за словами аналітика ІК Galt & Taggart Securities Євгенії Ахтирко, галузь і так продовжить демонструвати високі темпи зростання.
Динаміка роботи промисловості в 2007-2008 роках, %
Джерело: Держкомстат
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас