Впаде все — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Впаде все

Валюта
3971
У той час як світовий валютний ринок продовжує лихоманити, деякі українські експерти прогнозують, що найближчим часом курс євро в Україні може істотно знизитися.
І почнеться цей процес уже через кілька тижнів. До чого це приведе? Може, бензин подешевшає.
На думку провідного експерта інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Олексія Палія, до середини травня євро буде коштувати 7,75 грн, а до червня опуститься до 7,60 грн за євро (за курсом НБУ). Експерт пояснює цю тенденцію тим, що внаслідок світової кризи постраждали не тільки американські фінансові організації та компанії, але і європейські.
- Наслідки фінансової кризи позначаться на євровалюті. У той час як фінансисти США докладають зусиль для зміцнення долара, Європа "храбриться" і не хоче знижувати дисконтну ставку по євро. У середу на валютному ринку курс євро до долара знизився на 1,5 цента, тому євровалюту стали продавати або фіксували прибуток, - говорить Олексій Палій.
- Остаточно подальша доля євро вирішиться в ці вихідні на засіданні великої сімки.
При такому розвитку подій, за словами аналітика, до середини літа євро буде коштувати півтора долара (7,60 грн), а це спричинить зростання фондових індексів, і, як наслідок, зниження цін на нафту (до $100 за барель) і золото (до $880 за тройську унцію). По ідеї, таке зниження повинно привести до здешевлення бензину марки А-95 до 5,35 грн за літр, але тут усе буде залежати від домовленостей уряду із трейдерами.
Із приводу того, як у цій ситуації діяти звичайним громадянам, експерти говорять, що найстабільнішою валютою на сьогоднішній день залишається швейцарський франк, а от зберігати гроші в гривні недоцільно - рівень інфляції в країні вищий, ніж ставки по депозитах.
Тим часом, міжнародні експерти дають більш похмурі прогнози. Наприклад, валютний стратег Credit Suisse Олівер Десбаррес заявив, що падіння долара на валютному ринку буде тривати. "Особливо якщо врахувати, що Федеральна резервна система США, швидше за все, продовжить цикл зниження дисконтної ставки", - вважає експерт.
І заяви голови ФРС США Бена Бернанке тільки підливають олії у вогонь. Минулого тижня той визнав, що економіка "штатів" перебуває на грані рецесії, а це може стати причиною подальшого падіння американської валюти відносно євро. Якщо так дозволяє собі висловлюватися чиновник такого рівня, то стає зрозуміло, чому більшість світових аналітиків ставиться до долара з песимізмом.
Однак на Києві прогнозоване падіння курсу долара поки ніяк не відбилося - столичні банки та "обмінники" продовжують продавати валюту по 4,85 і купувати по 5,02. Будемо сподіватися, що помилялися експерти.
Спекулянтів попередили
Голова Ради НБУ Петро Порошенко заявив, що Нацбанк не допустить ревальвації гривні на тлі високих інфляційних показників. Як передає УНІАН, Порошенко пообіцяв, що до кінця року національна валюта буде перебувати в межах коридору 4,95-5,25 грн/$, затвердженого Радою Нацбанку.
За словами чиновника, до кінця року НБУ буде чітко дотримуватися основних принципів грошово-кредитної політики і не допустить проведення дефляційних трендів. А якщо з'являться передумови таких трендів, то в Нацбанку досить золотовалютних запасів, щоб вплинути на ситуацію. Він також додав, що втримання даного курсу гривні відносно долара позитивно відображається на купівельній спроможності пересічних громадян.
- Якщо в нас уже протягом 7 місяців рівень інфляції перевищує 2% на місяць, то в Сполучених Штатах цей показник досягає 3,9% на рік, а отже, купівельна спроможність наших громадян до американців росте, - говорить Порошенко.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас