Експерт: Уряд допускає некоректність в своїх прогнозах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Уряд допускає некоректність в своїх прогнозах

Казна та Політика
134
Прогнози уряду України щодо динаміки цін навіть приблизно не відповідають реальній ситуації, переконаний професор Інституту стратегічних оцінок Анатолій Гальчинський, пише "Дзеркало тижня".
На думку експерта, це унеможливлює визначення обґрунтованих механізмів антиінфляційної політики і зводить здійснювані заходи до кон'юнктурних в багатьох аспектах кроків.
"Уряд допускає принципову некоректність у своїх акцентах на тому, що джерела нинішньої інфляції лежать в 2007 році, коли ціни виросли майже на 17%. Насправді мова повинна йти про інфляційну модель розвитку, що сформувалася починаючи з 2005 року", - вважає Гальчинський.
Професор переконаний, що зростання інфляції майже втроє в 2005-2008 роках пов'язане зі зростаючими диспропорціями в соціально-економічній політиці. "Якщо в 2001-2004 роках темпи приросту реальної заробітної плати перевищували темпи зростання ВВП в 2,1 рази (оптимальним вважається співвідношення 1,4-1,5), то в 2005-му -в 11,7 рази. Цього року ця практика реанімується. Інфляційний потенціал, що сформувався в попередні роки, української економіки фактично підсилюється", - відзначив Гальчинський.
Першочерговим кроком у подоланні інфляційної спіралі експерт вважає зниження соціального навантаження на економіку. Тому, на його думку, відповідні міри повинні бути прийняті вже при внесенні уточнень у бюджет-2008.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас