Експерт: НАТО запропонувало Україні оптимальну форму співробітництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: НАТО запропонувало Україні оптимальну форму співробітництва

165
Форма співробітництва, що НАТО запропонувало Україні на Бухарестському саміті, є оптимальною, оскільки дозволяє керівництву Альянсу активніше впливати на декларативну та пасивну позицію українського керівництва.
Так вважає провідний аналітик Британської академії оборони Джеймс Шерр. Про це він написав у своїй статті, опублікованій в щотижневику Дзеркало тижня №14 12-18 квітня 2008 року.
За словами аналітика, взявши на себе зобов'язання про прийом нових членів шляхом створення на вищому політичному рівні механізму інтенсивного співробітництва, НАТО фактично визнало, що в такий спосіб воно зможе краще впливати на інтеграційні процеси, ніж просто надавши цим країнам доступ до участі в Плані дій щодо членства в Альянсі.
Також, Шерр вважає, що негайне приєднання України до ПДЧ помилково тлумачилося б українськими владними структурами.
"Якби НАТО і дозволило Україні приєднатися до ПДЧ, незважаючи на застопоріння реформ і зародження політичної кризи, то які висновки із цього могло б зробити для себе українське керівництво?", - відзначив він.
Виходячи зі статті британського аналітика, головна проблема України і НАТО полягає в тому, що кожна зі сторін вважає іншу сторону винною у відсутності рішучих дій та ясності у взаєминах.
"У підсумку утворилося порочне коло, через яке знизився вплив цієї структури на Україну, а її керівництво одержало привід знаходити численні виправдання своєї бездіяльності", - відзначив він.
Також Шерр додав, що, замінивши на порядку денному питання чи стане Україна членом НАТО? на питання коли?, Альянс змістив акценти в системі мотивації і тепер очікує відповідного ходу від Києва.
Нагадаємо, 3 квітня на саміті в Бухаресті члени НАТО перенесли ухвалення остаточного рішення про приєднання України та Грузії до Плану дій щодо членства на грудень 2008 року
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас