Газпром" відклав… личинку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром" відклав… личинку?

Енергетика
417
Минулого тижня делегація НАК "Нафтогаз України" продовжувала затяжні переговори з російським "Газпромом" то в Москві, то в Києві. Уряд України тим часом затвердив фінансовий план "Нафтогазу" на 2008 рік. А "Газпром" направив в Україну "смотрящим" главу свого нового дочірнього підприємства "Газпромсбит-Украина". Але - про все по порядку.
Весь тиждень НАК "Нафтогаз України", "Газпром експорт" (зовнішньоторговельне стовідсоткове дочірнє підприємство "Газпрома") та "РосУкрЕнерго" продовжували погоджувати умови контракту як на 2008-й, так і на наступні роки. Договір (контракт плюс технічна угода) з "Газпром експортом" або "РосУкрЕнерго" мав почати діяти з 1 квітня. Це було визначено ще 12 березня в україно-російській газовій угоді. І поки це не жарт. Інша річ, що узгодження деталей - дуже тонкий процес.
Як стало відомо 11 квітня, до кордону України газ поставлятиме "РосУкрЕнерго", а власником газу по цей бік кордону стане не РУЕ, як було раніше, а "Нафтогаз". Він же повертає собі позиції і в поставках газу вітчизняної промисловості. Таким є ухвалене рішення, в результаті якого УГЕ ("УкрГаз-Енерго") зі схеми випадає. А от "Газпром" в Україні закріпиться. Але про це трохи пізніше.
Що стосується ціни газу для України, то поки вона залишається, як було домовлено ще з "РосУкрЕнерго", -179,5 дол. за 1000 кубометрів на україно-російському кордоні. З великою часткою ймовірності можна припустити, що з наступного року ціна на імпортний газ для України може помітно зрости. Називають різні цифри, зокрема 320-340 дол. за 1000 кубометрів, що сьогодні вже не видається фантастичним.
Річний обсяг поставок газу в Україну -55 млрд. кубометрів (за відрахуванням уже спожитого з початку року і 1,4 млрд. кубометрів, які "Нафтогаз" має повернути "РосУкрЕнерго" (РУЕ) - цей газ був спожитий у листопаді-грудні 2007-го). Походження газу - Центральна та Середня Азія.
До середи залишалося нез’ясованим ще одне важливе питання -фінансова спроможність "Нафтогазу" оплатити газ, що поставляється в Україну. Росіяни і РУЕ не забули нагадати, що борги "Нафтогазу" за перші місяці 2008 року, за їхніми підрахунками, перевищують 2 млрд. дол. А тому зажадали підтвердження фінансової спроможності української компанії.
Оливи у вогонь підлив той факт, що 2 квітня Кабмін переніс розгляд питання про затвердження фінансового плану "Нафтогазу". І хоча привід був загалом-то формальним (як заявив глава Мінпаливенерго Юрій Продан, "не всі члени уряду бачили цей фінплан"), це насторожило партнерів "Нафтогазу". За даними "ДТ", росіяни готові зажадати повернення до старої схеми газопоставок в Україну (через РУЕ й УГЕ), якщо "Нафтогаз" не надасть фінансових гарантій і не буде узгоджена нова схема газопоставок.
Втім, уже 9 квітня уряд України затвердив фінансовий план "Нафтогазу". Примітно, кажуть спеціалісти, що затверджений фінплан НАК "Нафтогаз" є не просто збалансованим (на чому не раз наполягав президент Ющенко), а й профіцитним. Відповідно до документа, профіцит на кінець 2008 року може досягти близько чверті мільярда гривень. Видаткова й доходна частини становлять трохи більш як 75 млрд. грн. При цьому в доходах враховані дивіденди від діяльності "УкрГаз-Енерго" і "Укрнафти" за 2006-2007 роки в розмірі 943 млн. і 2,050 млрд. грн. відповідно.
Запитання, яким чином уряд Тимошенко зможе отримати ці гроші від непоступливого екс-трейдера "УкрГаз-Енерго" і приватівського менеджменту "Укрнафти", поки залишається без відповіді.
Основні статті витрат "Нафтогазу" стосуються оплати імпортованого газу (65 млрд. грн.), послуг "Укртрансгазу" з транспортування та зберігання газу (6,4 млрд. грн.), податки -близько 5 млрд. грн. і обслуговування раніше взятих кредитів -3,9 млрд. грн.
Крім цього, передбачене поетапне підвищення з 1 червня граничних цін для підприємств теплокомуненерго - із 710 грн. за 1000 кубометрів до 872,8 грн. у грудні ц.р..
Крім того, НКРЕ рекомендовано здійснити поетапне щомісячне підвищення роздрібних цін протягом травня-грудня ц.р. При споживанні до 12 тис. кубометрів - на 3%, понад 12 тис. кубометрів - на 5% щомісяця. Диференціація ціни залежно від обсягів споживання зберігається. Тож щомісячне підвищення цін на газ для населення вже запрограмоване. Цього вимагав і президент Ющенко, котрий, як відомо, на зустрічі з фракцією "НУ-НС" дорікав прем’єру в популізмі й обурювався тим, що в Україні газ для населення коштує дешевше, аніж у багатій газом Росії...
Тепер саме час звернутися до нового підприємства, створеного "Газпромом" для реалізації газу в Україні (замість ЗАТ "УкрГаз-Енерго"). Для надійності цього разу це 100-відсоткове дочірнє підприємство "Газпрома" - "Газпромсбит-Украина". "Газпром" відклав личинку, а що з неї виросте - метелик чи солітер -залежить від стійкості української влади.
Хоча особливого простору новому підприємству в Україні не дали. Відповідно до постанови Кабміну від 19 березня 2008 року були внесені суттєві правки в "Угоду про розвиток відносин у газовій галузі" (підписано главами "Нафтогазу України" та "Газпрома" 12 березня ц.р.). Так, квота на реалізацію газу для підприємства "Газпромсбит-Украина" обмежена 7,5 млрд. кубометрів. Газ призначений для промисловості України. І купувати його буде "Газпромсбит" не у РУЕ, а у НАКу. І якщо спершу "Газпром" сам хотів вибирати, кому постачати своє паливо, то Кабмін України вирішив, що перелік підприємств має визначатися виключно за узгодженням із "Нафтогазом".
Главою "Газпромсбит-Україна" призначений Анатолій Подмишальський. Попри те, що пан Подмишальський є завсідником українсько-російських переговорів про газ, він широковідомий лише у вузьких колах спеціалістів і втаємничених. І навіть будучи з ним знайомою не один рік, я офіційно звернулася до представника "Газпрому" пана Купріянова з проханням викласти "газову" біографію Подмишальського.
Відповідь була оперативною і короткою: "Подмишальський Анатолій Аркадійович народився 1941 року в м.Стара Русса Ленінградської області. Закінчив Всесоюзний заочний машинобудівний інститут за фахом "Устаткування і технологія зварювального виробництва".
У газовій галузі працює з 1979 року.
У 1994-1995 роках - начальник служби договорів з питань реалізації газу управління з поставок і реалізації газу РАТ "Газпром". 1995 року призначений заступником начальника управління з поставок і реалізації газу РАТ "Газпром" (згодом -ВАТ "Газпром").
З 2004 року і по даний час - начальник управління з питань роботи з країнами близького зарубіжжя ВАТ "Газпром"".
Здавалося б, фахової освіти пан Подмишальський не має. Але досвід -велика сила. (Порівняно з Подмишальським І.Воронін, глава ЗАТ "УкрГаз-Енерго" -"мала дитина"...) Досить вже того, що А.Подмишальський чудово пам’ятає і знає всіх газотрейдерів, зокрема "Республіку", "Інтергаз", "Ітеру Енерджі", "ЄЕСУ", "Інтерпайп", "Юралс", "РосУкрЕнерго" й ін­ших, а також засновників і керівників цих компаній. Недаремно ж його вважають людиною-ПСГТ (Підземне Сховище Газових Таємниць, або компроматів, якщо хочете). Тож коли він і справді займеться реалізацією газу в Україні, то, як той казав, і миша не проскочить. Адже, окрім збереження плацдарму "Газпрома" в Україні, Подмишальський має його розширити, поглибити, а ще краще вкластися в придбання газорозподільної системи України.
10 квітня НКРЕ нібито мала розглянути заявку нового газотрейдера на реалізацію 7,5 млрд. кубометрів газу за нерегульованим тарифом. Але, як повідомили "ДТ" у НКРЕ у четвер, поки ніякої заявки від "Газпромсбита" навіть не надходило.
Якою буде доля СП у формі ЗАТ "УкрГаз-Енерго", очолюваного Вороніним, припустити неважко. Відомо, що це СП ліквідуватимуть. Проте нюанс у тім, що "Нафтогазу" в цьому ЗАТ належить 50% статутного капіталу, а отже, і половина прибутку, на який НАК "Нафтогаз" цілком законно розраховує. Але... Недавні збори акціонерів ЗАТ "УГЕ", на яких засновники мали ухвалити рішення, зокрема й про розподіл дивідендів, не відбулися. І, як ви здогадуєтеся, зовсім не з вини представників "Нафтогазу". Не зареєструвалися власники другої половини акцій підприємства - компанії "РосУкрЕнерго" (половина акцій РУЕ належить "Газпрому", а друга половина - бізнесменам Фірташу та Фурсіну).
Можна припустити, що працівники УГЕ стануть працівниками нового дочірнього підприємства "Газпрома" в Україні. Точніше, вже стали. Але не всі. Так чи інакше, а прізвища будуть зустрічатися знайомі...
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас