Асоціація ПФТС вирішила реорганізувати свою біржу у ВАТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація ПФТС вирішила реорганізувати свою біржу у ВАТ

Фондовий ринок
131
Дочірнє підприємство асоціації ПФТС "Фондова біржа ПФТС" буде реорганізовано у відкрите акціонерне товариство, таке рішення прийняла асоціація шляхом опитування своїх членів у п'ятницю.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар асоціації Максим Саваневський, за таке рішення проголосували 177 членів асоціації з 195, що прийняли участь в опитуванні, при загальній кількості членів ПФТС 294.
Передбачається, що 100% акцій біржі після реорганізації будуть належати асоціації.
Як уточнив Саваневський, корпоратизація повинна завершитися в третьому кварталі цього року, приблизно, у серпні.
З початку цього року біржа ПФТС, дотепер провідна в Україні, працює з постійними перебоями. Негайно скликана рада ПФТС вирішила прискорити впровадження модернізованої торговельної системи для ліквідації збоїв у роботі біржі, перейти на обслуговування до національного провайдера для уніфікації стандартів технічних вимог і підвищення надійності і дала завдання створити резервне джерело харчування для основного сервера на випадок відключення енергопостачання. Однак це істотно не поліпшило ситуацію.
Тому рада також рекомендувала провести корпоратизацію біржі, тому що при нинішній організаційній формі вона не може залучити необхідних інвестицій або стратегічного партнера для різкого прискорення свого розвитку. Крім того, рада доручила підготувати огляд більш продуктивних торговельних систем нового покоління, на які ПФТС могла б перейти в найближчому майбутньому. За даними агентства, у цей час як такі системи розглядаються програмні продукти OMX та Euronext.
Президент ПФТС Ірина Зоря на початку року заявила, що ПФТС ставить завдання розробки або придбання біржової системи нового покоління, однак вона, у будь-якому разі, може бути впроваджена мінімум через рік-півтора.
За даними ПФТС, в 2007 році чисельність її членів зросла на 40% - до 203, кількість торговельних терміналів досягла 340, переглядових - 75 в 22 містах, кількість торгованих паперів збільшилася на 31% - до 891.
За даними Держкомісії цінних паперів і фондового ринку, в Україні в цей час працюють вісім фондових бірж і дві торгово-інформаційні системи, обсяг торгів на яких в 2007 році склав 36,833 млрд грн, що на 26,7% більше, ніж за аналогічний період 2006 року.
ПФТС є найбільшою біржею, частка якої на організованому ринку становить близько 90%. У січні-лютому цього року обсяги торгів на біржі зросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 245% - до $1,5 млрд, у тому числі акціями - на 324%, до $0,7 млрд.
Наприкінці 2007 року відразу кілька організаторів торгівлі заявили про намір в 2008 році істотно активізувати свою роботу і почати конкуренцію із ПФТС, однак на практиці поки жодна альтернативна торговельна система не працює
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас