На думку експертів, рис буде тільки дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На думку експертів, рис буде тільки дорожчати

158
Ціни на рис будуть як і раніше йти нагору, оскільки попит на цей продукт харчування перевищує пропозицію. Таке повідомлення опублікував Міжнародний дослідницький інститут рису (IRRI).
Представники наукового центру, що знаходиться на Філіппінах, у статті, опублікованій у виданні Rice Today, підкреслюють необхідність додаткових досліджень, які б дозволили збільшити виробництво рису, повідомляє Бі-Бі-Сі.
За останній рік рис подорожчав на 70%. В останні тижні кілька країн-виробників рису скоротили його експорт.
Як заявляє економіст IRRI Сушил Панді, становище можна виправити, навчившись виробляти більше рису. "Довгостроковий дисбаланс між попитом та пропозицією викликаний скороченням запасів рису в останні кілька років", - сказав він.
"Ми споживали більше рису, ніж його виробляли, і щоб виправити становище, потрібно працювати над збільшенням його виробництва", - додав експерт.
Як пояснюють співробітники IRRI, подорожчання рису викликане декількома факторами. Скорочуються площі земель, відведених під рис, а воду, що йшла на іригацію рисових полів, забирають на задоволення потреб промисловості і зростаючих міст.
Поява в Азії, особливо в Індії та Китаї, середнього класу, представники якого відходять від традиційного харчування і починають споживати більше м'ясних і молочних продуктів, також сприяло скороченню земель, що відводять під рис.
На врожаї рису також згубно позначилися повені в Індонезії і Бангладеш, а також недавні холоди у В'єтнамі та Китаї.
Нагадаємо, що останнім часом в усім світі спостерігається справжній рисовий бум - ціни на цей продукт продовжують бити рекорди зростання.
Зростаючі ціни на рис підхльостують світову інфляцію в цілому. Відповідно до заяви міністерства промисловості та торгівлі Індії, оптові ціни в країні виросли на 7% за тиждень, що завершився 22 березня, що стало найшвидшим зростанням за останні три роки.
"Проблема достатнього забезпечення людей їжею стає особливо важливою в контексті протидії зростанню соціальної напруженості, що викликана підвищенням цін на продукти харчування", - підкреслив аналітик ринку продовольчих товарів компанії Standard Chartered Plc Абах Офон.
"Населення Землі росте, і споживання рису за 20 років, із середини 80-х років, збільшилося приблизно на 40%, - додав Офон. - У результаті протягом останніх трьох років ми маємо рекордно низькі з 1983-1984 рр запаси рису на кінець року".
Як відомо, вартість рису почала зростати після того, як 28 березня В'єтнам, що посідає друге місце у світі за обсягами експорту рису після Таїланду, заявив, що скоротить експорт цього року на 22%.
Раніше про скорочення експорту заявили Індія і Єгипет, і за останні два місяці ціна на рис на міжнародному ринку виросла на 50%.
3 квітня рис подорожчав до історичного максимуму: вартість рису з поставкою в травні на Chicago Board of Trade виросла на 2,4% - до 20,26 доларів за 100 фунтів, а ООН заявила, що світовий експорт рису знизиться цього року на 3,5%.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас