КУА покарають за переманювання спеціалістів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КУА покарають за переманювання спеціалістів

Фондовий ринок
398
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) затвердила зміни в етичний кодекс Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ). Вони передбачають жорсткість відповідальності компаній з управління активами (КУА) за переманювання фахівців.
"Кадрова проблема зараз дуже гостра на ринку. Збільшення кількості компаній викликало ажіотажний попит на сертифікованих фахівців з досвідом роботи. Нерідко їх просто перекуповували. А в компанії, з якої фахівець пішов, виникали проблеми", - відзначила в.о. генерального директора УАІБ Ольга Трипільська.
Існує законодавча вимога про наявність у КУА мінімум трьох сертифікованих фахівців. Раптовий відхід фахівців загрожує позбавленням ліцензії. "Якщо ви за два місяці не встигаєте заповнити прогалину, у вас виникають проблеми з регулятором, тому що ви не виконуєте ліцензійні умови. Тому ми ввели в кодекс спеціальний розділ, що регулює відносини компаній у цій сфері. Якщо ви хочете забрати когось, то хоча б погодьте з попереднім роботодавцем процедуру переходу", - відзначила Трипільська.
В УАІБ визнають, що проблема існує об'єктивно. В Україні за короткий термін виникли і працюють майже чотири сотні КУА. На всіх фахівців не вистачає.
"Ситуація з переманюванням фахівців конкурентами актуальна для кожної КУА. Мені з такими пропозиціями дзвонять щомісяця", - розповів керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін.
За його словами, в основному конкуренти цікавляться керівниками і топ-менеджментом компаній, які могли б очолити новий бізнес. Також цікаві пропозиції одержують ключові фахівці КУА. Це керуючі портфелем, а також фахівці із продажів і супроводу угод.
"Переманюють, як правило, професіоналів, які особисто впливають на бізнес і позицію компанії на ринку. У даній сфері дуже великий вплив окремої людини на розвиток і стратегію компанії. Це люди, які знають і розуміють суть даного бізнесу: створення, розвиток і стратегію просування. Директори, фінансові консультанти, портфельні керуючі, фахівці бек-офіса", - перелічила директор з персоналу інвестиційної групи "АРТ-Капітал" Ольга Скопюк.
Вона бачить не тільки проблему в міграції фахівців. На думку експерта, для фахівця перехід - спосіб оцінити себе і можливість знайти кращу компанію, якщо його щось не влаштовує. Основною причиною міграції вона вважає незадоволення рівнем заробітної плати і компенсаційним пакетом. Також сильним фактором вона вважає все те, що називають нематеріальною мотивацією, - зону відповідальності, рівень довіри керівництва, повноваження, можливість впливати на результат, знання власної цінності, можливості навчання і професійного зростання. Тому, вирішити проблему можна тільки розвиваючи мотиваційну культуру усередині компанії.
"Як правило, людьми в першу чергу рухає розмір грошової винагороди. Також важливе просування по кар'єрних сходах, робота в компанії з відомим ім'ям і високою діловою репутацією. Вирішити проблему можна побудовою правильної та адекватної ринку системи мотивації персоналу", - вважає Золотухін.
В УАІБ урахували ці нюанси. "Зрозуміло, що нікого не можна змусити працювати там, де він не хоче працювати. Безумовно, міграція робочої сили буде. Тому ніхто не говорить про те, що вимоги стосуються фахівця. Це відносини між компаніями за принципом "не нашкодь". Ніхто не зацікавлений у тому, щоб якась КУА обвалилася просто тому, що в неї зменшилася критична маса фахівців", - пояснив голова ради УАІБ Дмитро Леонов.
Згідно КЗпПУ, визнають в УАІБ, фахівця, що йде, не можна зупинити. У нинішнім законодавстві немає нормативного документа, що міг би заборонити переманювання. Тому УАІБ вирішила затвердити відповідальність на рівні власного етичного кодексу. Дисциплінарний комітет асоціації має повноваження виключити будь-яку КУА зі складу учасників. Якщо протягом трьох місяців та не відновить членство в УАІБ, у неї віднімуть ліцензію на право управління активами.
Дмитро Леонов уточнив, що далеко не всі ситуації з переходом фахівців будуть розглядатися дисциплінарним комітетом. Зокрема, якщо після відходу фахівця КУА не може відновити технологію або сильно втрачає в якості роботи, це її прорахунок у керуванні.
"Інша справа, коли в результаті подібних дій КУА була поставлена на грань позбавлення ліцензії. Коли її вичистили по сертифікованому персоналі. Спеціально або не спеціально. Може бути, прибирали конкурента в такий спосіб", - навів приклад Леонов.
"У наших документах не прописано, що за таке порушення буде така санкція. Потрібно розглядати кожен конкретний випадок. Якщо одна компанія поскаржиться на іншу в дисциплінарний комітет, і заявить, що через переманювання вона зазнала шкоди, ця справа буде розглядати дисциплінарний комітет, розмовляти з керівниками компаній і з'ясовувати, що і чому", - пояснила Трипільська.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас