Стельмах: Велика частка доларів в обігу стримує зміцнення і конвертованість гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: Велика частка доларів в обігу стримує зміцнення і конвертованість гривні

Валюта
436
Економічні передумови для зміцнення гривні відносно долара існують, однак воно стримується великою часткою долара в економічному обігу країни і заощадженнях громадян, заявив голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Ми надзвичайно залежимо від енергоносіїв та інших товарів інвестиційного характеру, де потрібне зміцнення курсу, і воно економічно підтверджується... Коли в економічному обороті буде тільки національна валюта, тоді буде серйозне зміцнення", - сказав він, виступаючи у Верховній Раді в п'ятницю.
Стельмах відзначив, що зобов'язання перед виборцями, які тримають заощадження в доларах, стримують Національний банк на шляху до повної конвертованості валюти.
"Переконайте їх, щоб вони не тримали долари", - звернувся голова НБУ до народних депутатів, додавши, що в недалекому майбутньому така конвертованість можлива.
Стельмах також підкреслив, що зміцнення національної валюти не обов'язково веде до погіршення сальдо поточного рахунку, що показує досвід сусідніх з Україною країн. "Питання зміцнення курсу і сальдо поточного рахунку не взаємозалежні", - сказав він.
Як повідомлялося, кілька проурядових народних депутатів та експертів дорікають Нацбанк за його політику фактичної прив'язки гривні до долара, що останні кілька років девальвує до інших міжнародних валют. На їхню думку, у такий спосіб НБУ сприяє імпорту інфляції в Україну.
Нацбанк у березні вперше не став підтримувати долар при його падінні нижче курсу 5 грн/$1, що з урахуванням проведеної ним цього року більш жорсткої монетарної політики та обмежень зовнішніх позик привело до зміцнення гривні на міжбанку до 4,92-4,93 грн/$1, а на готівковому ринку - до 4,85 грн/$1. Однак до теперішнього часу курс підріс на міжбанку до 4,975 грн/$1, а на готівковому ринку - до 4,95 грн/$1.
При цьому Нацбанк утримує офіційний курс гривні на незмінному з весни 2005 року рівні 5,05 грн/$1 і заявляє, що цього року він не вийде за межі встановленого основними принципами грошово-кредитної політики коридору 4,95 грн/$1-5,25 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас