Голова НБУ: Виплата заощаджень в Ощадбанку СРСР дає близько 4% зростання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ: Виплата заощаджень в Ощадбанку СРСР дає близько 4% зростання інфляції

Валюта
372
Уряд України на чолі з Юлією Тимошенко направив залучені попереднім урядом зовнішні позики на виплату заощаджень в Ощадбанку колишнього СРСР, що стало одним з факторів інфляції, заявив голова Національного банку України Володимир Стельмах.
"Той уряд запозичив, але не витратив і не перевів в емісію. А цей уряд використовує", - сказав він, виступаючи у Верховній Раді в п'ятницю.
"Тому Нацбанк дає резерви, щоб виплачувати заощадження", - додав Стельмах.
Голова Нацбанку відзначив, що виплата заощаджень дає близько 4% зростання інфляції, однак не уточнив, про які обсяги виплат мова йде.
Як повідомлялося, Блок Юлії Тимошенко (БЮТ), лідер якого Ю.Тимошенко очолила уряд 18 грудня, під час виборів заявив про намір у дворічний термін розрахуватися за внески в Ощадбанку к.СРСР. За оцінками Рахункової палати України, розмір цих внесків, індексованих у середині 90-х минулого сторіччя в співвідношенні 1 радянський руб./1,05 грн, на початок 2007 року становив 127,9 млрд грн. Крім того, законодавство передбачало подальшу їхню індексацію на рівень інфляції, що з тих пір склав 3,7 рази.
У держбюджеті-2008 і прийнятих разом з ним законодавчих поправках закріплена відмова від індексації на рівень інфляції і виділення 6 млрд грн цього року для виплати вкладникам готівкою, а також 2 млрд грн - для проведення платежів за квартплату і комунальні послуги. При цьому сума виплати "в одні рук" обмежена 1000 грн поза залежністю від кількості ощадкнижок і загальної суми на них.
Крім того, на проведення додаткових компенсаційних виплат уряд планує направити близько 12 млрд грн, які передбачається одержати від приватизації понад закладений у держбюджеті-2008 план 8,6 млрд грн.
З початку року по 1 тис. грн одержали близько 5 млн людей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас