Українські банки скидають облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки скидають облігації

Фондовий ринок
923
Портфелі цінних паперів комерційних банків за перший квартал 2008 року "схудли" на 1,7 мільярда гривень. Про це свідчать дані, опубліковані Національним банком. Якщо на початок 2008 року інвестиції банків у цінні папери становили 29 мільярдів гривень, то вже через три місяці вони скоротилися до 27,3 мільярди.
Акції не винні
Позбувалися банки в основному від облігацій, тому що інші види цінних паперів у портфелях представлені слабко. "Точної статистики нема, але те, що в банківських портфелях цінних паперів значно переважають облігації, - факт", - запевняє заступник голови правління банку "Арма" Євген Зельцер. Так що падіння вартості акцій українських підприємств на розмір портфелів впливу практично не зробило.
Продажем цінних паперів банки зайнялися не від гарного життя - вся справа в проблемах з ліквідністю в банківській системі. "Зниження ресурсної бази привело до того, що деякі банки почали позбуватися від своїх найбільш ліквідних активів - облігацій", - пояснює начальник управління роботи з борговими інструментами Альфа-Банку Олександр Печеріцин.
Підвела і прибутковість цього фінансового інструмента. "Зараз багато банків не хочуть тримати в себе боргові папери із прибутковістю 10-15%. Банкіри прямо говорять, що краще вони ці гроші направлять на споживчі кредити під 40-50% річних", - говорить заступник гендиректора ЗАТ "Альтера Фінанс" Андрій Мітін.
А покупець хто
Що найцікавіше, банки завжди були найбільшими покупцями облігацій на нашому ринку. І відтік цих активів з банківської системи наштовхував на цілком логічне запитання: "Хто міг викупити ці папери?"
Покупцями могли виступити страхові компанії, пенсійні та інвестиційні фонди. Правда, "допомогти" банкам ресурсами ніхто з них серйозно не міг.
За словами експертів, основну частину облігацій викупили самі емітенти. Таке припущення підтверджує і начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман. "Ми не помітили якогось глобального стискання ринку, тобто значного падіння цін на облігації не було. Це може свідчити про те, що основна частина цих облігацій була викуплена емітентами", - говорить експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас