СОТ на новенького — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ на новенького

Казна та Політика
831
Верховна рада вчора ратифікувала протокол про вступ України до СОТ. Експерти вважають, що після цього відбудуться різкі зміни на ключових для країни ринках, у першу чергу аграрних. Крім того, очікується, що Україна зможе скористатися своїм правом члена СОТ в діалозі про скасування обмежень у двосторонній торгівлі з Росією.
Учорашнє засідання Верховної ради вперше на цьому тижні почалося вчасно. Як і заявляв спікер Арсеній Яценюк 7 квітня після погоджувальної наради, воно було присвячено ратифікації протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ) і пов'язаних з ним законопроектів.
"Насамперед, я б хотів сказати, що СОТ - це система правил, по якій сьогодні працюють більше 150 країн світу", - доповідав із трибуни заступник міністра економіки Валерій П’ятницький. "Ми вже давно у СОТ з погляду імпорту, а тепер потрібно там бути з погляду експорту. Це вища ліга торговельної організації", - переконував голосувати колег лідер фракції БЮТ Іван Кириленко.
При цьому представники фракції КПУ були проти вступу до СОТ. "Ті конкретні умови, на яких Україна вступає до СОТ, нагадують умови капітуляції, а не рівноправний вступ в економічний клуб, як сьогодні це називають", - обурювався народний депутат Петро Цибенко.
Представники інших опозиційних фракцій були налаштовані більш конструктивно. Щоб схилити Партію регіонів до підтримки ратифікації протоколу, голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк (НУНС) нагадав, що найбільша кількість двосторонніх протоколів була підписана, коли уряд очолював Віктор Янукович. У зв'язку із цим єдиною умовою опозиції, оголошеною депутатом Анатолієм Кінахом (Партія регіонів), було зобов'язати Кабмін у місячний термін затвердити план адаптації української економіки до умов СОТ.
У підсумку рішення ратифікувати протокол про приєднання країни до СОТ було прийнято 411 голосами народних депутатів. Вступ України у світове торговельне співтовариство підтримали всі фракції, за винятком комуністів. Крім того, депутати схвалили п'ять із десяти законопроектів, необхідних для остаточної адаптації українського законодавства до норм торговельної організації.
Нагадаємо, протокол про вступ України до СОТ був схвалений генеральною радою організації в Женеві 5 лютого. Відповідно до норм СОТ, для остаточного одержання членства країна-кандидат повинна ратифікувати цей протокол на засіданні парламенту. Після закінчення 30 днів країна де-факто стає членом торговельної організації і може брати участь у її роботі. Таким чином, 11 травня стане для України першим днем у новому статусі.
При цьому напередодні голосування найдовше обговорювалося питання, як відіб'ється вступ до СОТ на аграрному секторі країни. У дискусію був змушений включитися спікер парламенту Арсеній Яценюк. "Ера дешевого продовольства закінчилася. І Україна сьогодні може зіграти ключову роль у поставках продовольства у світі. Якщо ми вступимо до СОТ, нам потрібно тільки трохи підняти стандарти і можемо повернути собі ту роль і місце, які ми мали при Радянському Союзі. Україна тоді була житницею Радянського Союзу, а сьогодні може стати нею для цілої Європи", - заявив він перед голосуванням.
Експерти погоджуються з такою оцінкою, відзначаючи, що світова тенденція збільшення цін на продукти харчування може стати додатковим стимулом економічного зростання України. "За останні місяці намітилася тенденція зростання цін на сировину і продукти. Якщо раніше ми не вважали, що вступ до СОТ в найближчій перспективі приведе до зростання доходів від сільського господарства, то тепер ситуація змінилася", - відзначає економічний радник Світового банку Мартін Райзер.
За оцінками банку, Україна без значних капіталовкладень може на 25% збільшити свої сільськогосподарські площі. "У Європі таке вже неможливо, тому Україна зможе залучати інвестиції у своє сільське господарство і збільшувати виробництво", - додає Райзер.
Більш скептичний аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. "Дійсно, всі умови сприяють збільшенню експорту зернов та олійних, однак говорити про реальний підйом доходів сільського господарства можна буде через кілька років за умови формування ринку землі", - говорить він.
А за оцінкою старшого економіста Bleyzer Foundation Олега Устенка, за умови збереження нинішніх темпів зростання в промисловості і відповідних темпів у сільському господарстві за рівнем ВВП на душу населення Україна вже за п'ять років зможе досягти рівня східноєвропейських країн-членів ЄС.
Втім, вступ до СОТ означає і перехід на світові ціни на продовольство на українському ринку. "Крім збільшення експорту нас очікує і перехід на світові ціни - це неминучий процес", - говорить гендиректор "Украгроконсалта" Сергій Феофілов. Як раніше прогнозували експерти, варто очікувати підвищення цін на зерно і зниження - на м'ясо, овочі, фрукти та сир.
Ще одним примітним моментом учорашньої ратифікації протоколу СОТ стало визнання, що Україна буде брати участь у процесі вступу до СОТ Росії. Напередодні голосування Борис Тарасюк заявив: "Якщо не буде ратифікований протокол про вступ до СОТ, Україна буде позбавлена змоги ввійти в робочу групу з переговорів з Російською Федерацією щодо вступу до СОТ і таким способом унеможливить захист наших інтересів у торгово-економічних відносинах з Російською Федерацією".
Нагадаємо, Росія планує стати членом СОТ вже в 2008 році, і тому питання участі або неучасті України в її переговорах є вкрай актуальним. При цьому раніше президент Віктор Ющенко заявляв, що умовою для пропуску Росії до СОТ стане скасування всіх обмежень, що діють у режимі вільної торгівлі між країнами.
Однак, як з'ясувалось, учора ввечері під час позачергового засідання Кабмін затвердив Список проектів розвитку економічного співробітництва з Російською Федерацією. Першим пунктом цього списку значиться "формування режиму вільної торгівлі без винятків та обмежень із урахуванням норм і правил СОТ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас