Як забезпечити собі гідну старість? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як забезпечити собі гідну старість?

Казна та Політика
1950
Але на жаль, навіть власний бізнес або нерухомість і ті не можуть годувати довічно. Але ж у більшості населення - лише зарплата та заощадження на чорний день, що з'їдаються інфляцією. Особливо гостро ця проблема стоїть перед сотнями тисяч приватних підприємців, що працюють на єдиному податку, які в майбутньому не зможуть розраховувати навіть на мінімальну державну пенсію.
Вирішення проблеми пропонують недержавні пенсійні фонди, що допомагають не тільки накопичити додаткову пенсію, але й примножити вкладені кошти. На яку ж пенсію можна розраховувати в цьому випадку? Які гарантії її одержання?
Із цими питаннями ми звернулися до Віталія Мельничука, кандидата економічних наук, віце-президента компанії "КІНТО" - лідера вітчизняного фондового ринку в сфері спільного інвестування, а також засновника динамічно зростаючого недержавного пенсійного фонду "Соціальний стандарт".
У нашій країні діє один із кращих законів щодо недержавного пенсійного забезпечення
- Віталій Григорович, чи може в майбутньому пенсійна проблема якось вирішитися?
- Сама по собі - ніколи. За даними Інституту демографії і соціальних досліджень, уже сьогодні в Україні на одного працюючого припадає практично один пенсіонер, а в перспективі буде ще більше. Держава не зможе забезпечити всіх гідною пенсією. Наприклад, у Європі і США державна пенсія становить лише близько половини від всієї пенсії людини, решта - недержавна пенсія. За минулий рік середня пенсія американця склала біля шести тисяч доларів. Із цієї суми більше половини - приватна пенсія з недержавних пенсійних фондів (НПФ). При цьому пенсіонери внесли в ці фонди лише половину суми, що скопилася в них на особистих пенсійних рахунках. Інше НПФ заробили самі, інвестуючи кошти вкладників. На щастя, в Україні діє один із кращих законів щодо недержавного пенсійного забезпечення, і в нас із вами є можливість назбирати собі гідну пенсію.
- Припустимо, я став вкладником вашого пенсійного фонду "Соціальний стандарт". Яку суму щомісяця мені прийдеться перераховувати?
- Мінімальна сума - це 10 відсотків від мінімальної зарплати, на даний момент - усього 51 гривня. Верхньої межі немає. Як правило, наші клієнти перераховують від 100 гривень до декількох тисяч. До слова, не обов'язково вносити кошти щомісяця. Періодичність і розмір внесків ви визначаєте самі. Втім, більшість людей роблять пенсійні внески щомісяця фіксованою сумою - так їм зручніше.
- Щомісяця ходити в банк або на пошту, робити переказ?
- Зовсім не обов'язково. Напишіть заяву в бухгалтерію вашого підприємства, і ваш пенсійний рахунок буде поповнюватися автоматично. При цьому внески в НПФ не обкладаються податком на доходи фізичних осіб. Іншими словами, якщо ви одержуєте 3 тисячі гривень на місяць і 10 відсотків від цієї суми - 300 гривень - відправляєте в Пенсійний фонд, то держава поверне вам 45 гривень. Правда, "стеля", до якої діє податкова соціальна пільга - 890 гривень на місяць. Платити за вас може і роботодавець, його пільги при участі в НПФ на порядок більші.
- Мені зараз 32 роки, скільки ж я буду одержувати через 28 років, коли вийду на пенсію?
- По-перше, пенсію в НПФ можна почати одержувати на 10 років раніше від пенсійного віку: чоловікам в 50 років, жінкам - в 45. Або, навпаки, пізніше - за бажанням. Тепер про розмір пенсії. Звичайно, говорити про довгострокові перспективи непросто. Але, опираючись на досвід минулих років, а також на прогнози уряду та державних дослідницьких інститутів, ми зробили приблизний розрахунок для недержавної пенсійної системи. Якщо ви зараз почнете щомісяця перераховувати в надійний НПФ суму, рівну соціальній податковій пільзі (890 гривень. - Авт.), то через 20 років ваші пенсійні заощадження можуть скласти 1 мільйон 800 тисяч гривень.
- Нічого собі!
- Це тому, що пенсійні накопичення не обкладаються ніякими податками і відразу ж інвестуються, працюють в економіці, збільшуючись за принципом снігової лавини. Самі ви за весь цей час внесете на свій пенсійний рахунок трохи більше 610 тисяч гривень. Решта - результат діяльності компанії, що управляє вашими коштами, тобто дохід від інвестування. Мало того, кошти на рахунку будуть продовжувати рости, навіть коли ви почнете одержувати пенсію. У результаті за 20 років з моменту виходу на пенсію, за умови її щомісячної видачі, ви, як показують розрахунки, зможете одержати більше 6 мільйонів гривень. А це майже в десять разів більше від суми ваших перерахувань на пенсійний рахунок.
- А скільки це виходить на місяць?
- У середньому, ваша пенсія може скласти 28 тисяч гривень.
- Ого! Правда, гривня буде вже не та.
- Проте, це складе приблизно 120 відсотків від середньої заробітної плати по країні на той період. До речі, приблизно такі ж пропорції між приватною пенсією і зарплатою при аналогічних термінах і розмірах нагромаджень існують й у країнах ЄС.
- Звучить заманливо, але які гарантії, що все буде саме так?
- Діяльність НПФ жорстко контролюється з боку держави, закон регламентує, куди і як інвестуються пенсійні кошти. Ваші гроші для більшої надійності вкладаються тільки в дуже великі, реально працюючі підприємства. Діяльність НПФ прозора. Ви не тільки можете бачити, який дохід приносять ваші кошти, але й у які об'єкти вкладені пенсійні гроші фонду. Відкривши, наприклад, пенсійний рахунок у нашому НПФ "Соціальний стандарт", ви не будете до нього прив'язані, а зможете в будь-який момент перевести свої кошти в інший НПФ. Але ми постараємося вас не підвести, оскільки "КІНТО" існує на ринку з 1992 року та уже довела свій професіоналізм і надійність, заробивши гарну репутацію - під управлінням компанії зараз більше мільярда гривень, які нам довірили громадяни України.
- А якщо я хочу отримати кошти раніше? Припустімо, мені потрібно оплатити лікування...
- У випадку, не дай Боже, важкого захворювання ви маєте право забрати всі свої заощадження. Крім того, на відміну від державної пенсії всю суму разом з доходом може успадкувати ваша сім'я. Це ваші особисті гроші, які ви зберігаєте, накопичуєте і збільшуєте, користуючись послугами недержавного пенсійного фонду, що перебуває в управлінні професіоналів.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас