Уряд посилює боротьбу з "сірим" імпортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд посилює боротьбу з "сірим" імпортом

Казна та Політика
438
Учора Кабінет міністрів установив, у яких випадках Держмитниця має право визначати реальну митну вартість імпортованих в Україну товарів.
У Міністерстві фінансів у такий спосіб мають намір підсилити боротьбу з "сірим" імпортом і збільшити надходження податків у бюджет. Думки самих імпортерів розділилися. Ті, хто виступає проти ініціативи, упевнені, що її використання Держмитницею приведе до підвищення на внутрішньому ринку вартості ввезених товарів.
У розпорядженні Комерсанта виявилася копія постанови "Про порядок проведення контролю за правильністю визначення митної вартості товарів", прийнятої вчора на засіданні уряду. Документ, розроблений Держмитницею, визначає процедуру розрахунку митної вартості продукції для подальшого оподатковування - ПДВ та акцизи - на всіх етапах перетинання держкордону: від оформлення до пропуску на територію України.
Підставою для підвищення/зниження митниками заявленої в інвойсі вартості стане інформація про витрати на виробництво товару (сировина, комплектуючі), даних правоохоронних або податкових органів, фінансових установ, протиріччя задекларованих сум даним митниць інших країн. Відомство також одержало можливість порівнювати подану в інвойсах вартість із ідентичною продукцією, що вже пройшла відповідне оформлення. Донарахування декларантам під час таких перевірок, на думку митників, підвищать відрахування Держмитниці в бюджет і скоротять "сірий" імпорт.
Втім, суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності для корекції нової суми зобов'язань у десятиденний термін зможе звернутися в Держмитницю або суд. У Держмитниці не змогли прокоментувати документ. Як пояснив директор департаменту податкової і митної політики Мінфіну В'ячеслав Черкашин, ці механізми були нечітко прописані - митники їх використали, посилаючись на ст. 41, 265 Митного кодексу. Але найчастіше вони визначали вартість на свій розсуд без пояснення причин перегляду вартості, уточнив чиновник. За його словами, постанова регламентує процедуру і дозволяє "ідентифікувати діяльність кожного інспектора". "Усе було розмито, а зараз підвищується відповідальність кожного митника - можна зажадати від митниці обґрунтування відмови в оформленні", - додав Черкашин.
Попередній голова Держмитниці Олександр Єгоров для боротьби з "сірим" імпортом підписував протоколи про співробітництво з найбільшими імпортерами рибної, м'ясної, алкогольної продукції та автомобілів. Вони зобов'язувалися щомісяця надавати митниці дані про ціну своєї продукції, що після перевірки використовувалася для розрахунку мінімальної митної вартості для інших імпортерів. Натомість ці компанії одержували можливість пільгового проходження митного оформлення.
Директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко впевнений, що нові принципи роботи Держмитниці скоротять ввезення в Україну автомобілів за заниженими цінами. "Офіційний імпортер, приходячи на виробництво, не може просити вказати в інвойсах занижену вартість, тому що його більше на підприємство не пустять. Тому ці пропозиції поставлять усіх у рівні умови - "сірому" дилерові буде складно занижувати вартість", - сказав Назаренко.
Втім, імпортери м'ясної і тютюнової продукції вважають, що рішення Кабміну є проявом ручного формування митної вартості. Нелогічно порівнювати вартість того самого товару, завезеного в різні дні, тому що це є порушенням конкуренції - кожна компанія намагається закупити товар подешевше, відзначає голова ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко. "Правильний підхід до визначення митної вартості - це моніторинг цін на аналогічні товари на світових товарних біржах", - вважає експерт.
Учасник тютюнового ринку, що побажав залишитися неназваним, додає, що сировина для підприємств використовується від різних виробників, тому ціна може коливатися. "Тільки тютюнові майстри в стані оцінити якість певного товару, а митники навіть не дивляться на товар, тому як вони можуть визначити його вартість? - дивується виробник. - На дешевий вид тютюну вони будуть ставити максимальну вартість?" Таке штучне завищення митної вартості, на його думку, приведе до підвищення цін на товар на внутрішньому ринку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас