Гарантовані борги зменшились вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарантовані борги зменшились вдвічі

Валюта
154
З початку світової фінансової кризи, що почалась улітку минулого року, гарантованих зобов'язань в усім світі випущено майже вдвічі менше (до $2 трлн.), ніж роком раніше.
Більше половини суми припадає на інвестиційні банки і брокерські компанії в США, де видача кредитів різко падає. Експерти прогнозують, що настільки масштабне зниження емісій боргових зобов'язань може вдарити по американській економіці сильніше, ніж вважалося дотепер.
Роком раніше обсяг випуску боргових інструментів був удвічі більшим і перевищував $4 трлн. За підрахунками інвестиційного банку Oppenheimer & Co. Inc., спад на $1,3 трлн. (55%) забезпечили учасники одного тільки американського ринку, де негативний вплив кризових явищ відчувався гостріше, ніж у Європі та Азії.
Аналітик Oppenheimer Мередіт Уітні говорить, що березень 2008 р. став дев'ятим місяцем підряд, коли тривало зменшення загальносвітового та американського ринків гарантованих боргів. Це стало найбільш затяжним періодом скорочення емісій, починаючи з 1990 р. Все це говорить лише про те, що банки вже зараз надають кредитів як корпораціям, так і простим приватним особам удвічі менше, ніж було дотепер.
За словами аналітика Oppenheimer, сьогодні в банківській сфері занадто мало вільних ресурсів для нарощування комерційного кредитування. У середньостроковій перспективі такий спад кредитної активності позначиться на всій американській, а трохи пізніше - і світовій економіці.
Востаннє зменшення ринку боргових інструментів у світі спостерігалося вісім років тому - з листопада 1999-го по травень 2000 р. Втім, це скорочення тоді склало всього $209 млрд. (17%). Глобальні боргові обсяги скорочувалися також із червня 1994-го по березень 1995 р. Тоді спад склав $160 млрд. (25%). Міжнародні фінансові аналітики стверджують, що така тенденція є основним індикатором того, наскільки основні економічні суб'єкти (банки, які дають кредити, а також приватні особи та компанії, які їх беруть) упевнені в перспективах економіки і фінансової системи.
Відновлення колишніх обсягів допомогло б уникнути серйозних проблем з відшкодування банками прибутку, але поки спостерігається зовсім зворотний процес. "В 2007 р. більше 80% корпоративного фондування здійснювалося на ринках капіталу, масове вилучення ліквідності за дев'ять місяців вплине на економіку США", - відзначає Мередіт Уітні.
За останній квартал 2007 р. темпи приросту американського ВВП склали 0,6%. За прогнозами, у першому кварталі цього року зростання не перевищить 0,2%, а після того як минулого тижня голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке визнав, що економіка Штатів перебуває в передрецесійному стані, банки ще більше скорочують кредити, а це ще сильніше вдарить по економіці.
Зараз загальний борг (корпоративний і державний) всіх країн світу перевищує $100 трлн. При цьому загальносвітовий ВВП у перерахуванні на паритет купівельної спроможності дорівнює приблизно $60 трлн.
Найбільший боржник у світі - США. Сукупний борг цієї країни сьогодні досягає майже $40 трлн. і не далекий від розміру загальносвітового ВВП. На трьох найбільших боржників (США, Великобританія і Німеччина) зараз припадає більше половини загальносвітового боргу, тоді як на півтори сотень країн, що розвиваються, у тому числі й Україну, - менше 10%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас