Кабмін затвердив фінплан НАК "Нафтогаз України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив фінплан НАК "Нафтогаз України"

Енергетика
308
Кабмін затвердив фінплан НАК "Нафтогаз України".
Про це журналістам повідомив міністр палива і енергетики Юрій Продан.
При цьому він не назвав конкретні показники і не виключив можливості, що фінплан надалі може бути допрацьований.
В той же час, заступник голови правління НАК Юрій Колбушкін повідомив, що фінплан НАК "Нафтогаз України" складений виходячи з того, що RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго" підуть з українського ринку. Він також повідомив, що до прибуткової частини фінплану включені дивіденди від діяльності ЗАТ "УкрГазЕнерго", в якому НАК "Нафтогаз України" належить 50%.
Доходи НАК "Нафтогаза України" на 2008 р. складуть приблизно 75 млрд грн, сказав Колбушкін. За його словами, витрати складуть також приблизно 75 млрд грн, не враховуючи короткий кредит у 7 млрд грн на закачування газу в ПСГ.
Колбушкін підкреслив, що в даний час не існує проблем з проведенням аудиту фінансової звітності підприємства. "У аудиторів там немає проблем", - сказав він.
В свою чергу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила сьогодні, що всім газом, призначеним для внутрішнього ринку України, розпоряджатиметься виключно НАК "Нафтогаз України". Дочірня компанія "Газпрому", яка сьогодні знаходиться на етапі створення, "отримуватиме газ від НАК "Нафтогаз України" для чітко певних споживачів" в об'ємі 7,5 млрд куб. м в рік, додала вона.
Відзначимо, Кабмін не затвердив фінансовий план НАК "Нафтогаз України" 2 квітня. За словами Продана, розгляд даного питання був перенесений у зв'язку з тим, що "не всі члени уряду бачили цей фінплан".
Перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак заявляв 26 березня ц.р., що Кабінет Міністрів України не виконав в обумовлений термін рішення Ради національної безпеки і оборони по підготовці фінансового плану НАК "Нафтогаз України". Шлапак висловив думку, що, можливо, Кабмін змусить активізуватися той факт, що до 1 квітня ц.р. аудитор "Нафтогазу України" повинен надати свій звіт, щоб компанія уникла технічного дефолту. За його словами, основна проблема при цьому залишається в незбалансованому фінансовому плані "Нафтогазу" на 2008 р.
Президент України Віктор Ющенко указом від 14 лютого ц.р. ввів у дію рішення РНБО, яким, зокрема, Кабміну доручалося за два тижні підготувати збалансований фінплан "Нафтогазу України". На засіданні Ради національної безпеки і оборони України 1 лютого ц.р. було прийнято рішення про перегляд фінансового плану НАК "Нафтогаз України".
За словами екс-міністра палива і енергетики, нардепа від Партії регіонів Юрія Бойка, на засіданні була визначена фінансова незбалансованість компанії. У зв'язку з цим було ухвалено рішення зменшити податкове навантаження на компанію. За його словами, мова йде про суму у розмірі 1 млрд грн.
Раніше коментуючи фінансові проблеми НАК, Ющенко відзначив необхідність вирішення ряду проблем як самою компанією, так і урядом. "Тут не менші питання в тому, що кожен уряд залишає НАК "Нафтогазу" мільярдні борги, - сказав він. - Будь-який уряд може проводити будь-яку цінову політику, але за неї потрібно платити. НАК "Нафтогаз України" не повинна бути організацією, не повинна бути пенсійним або субсидійним фондом".
Нагадаємо, 11 січня ц.р. Ющенко зажадав від керівництва НАК "Нафтогаз України" в 2008 р. привести роботу компанії до стабільних фінансових показників. При цьому він підкреслив, що після внесення змін до державного бюджету на 2008 р. питання "фінансового банкрутства, фінансового переслідування" НАК повинні бути зняті.
Окремо повинна бути сформована програма розвитку компанії, яка, серед іншого, повинна передбачати дотримання державою контролю над газотранспортною мережею.
10 січня Кабінет Міністрів створив міжвідомчу комісію для перевірки діяльності НАК "Нафтогаз України" за останні сім років. Комісія була створена за дорученням Глави держави.
НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально-інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають більше 97% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС. 24 грудня 2007 р. главою компанії призначений Олег Дубина.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас