Стартувала підготовка до перепису населення в 2011 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стартувала підготовка до перепису населення в 2011 році

Казна та Політика
268
Учора Кабінет міністрів вирішив провести в 2011 році перепис населення України.
Про це повідомив на прес-конференції голова Державного комітету статистики Олександр Осауленко, додавши, що комітету дано доручення підготувати план-графік його проведення. За прогнозами демографів, чисельність населення до цього часу зменшиться в порівнянні з нинішнім роком на 1 млн чоловік.
Розпорядженням #569-р від 2 квітня Кабінет міністрів доручив Державному комітету статистики розробити до 2009 року проект підготовки та проведення Всеукраїнського перепису населення 2011 року і провести в 2008 році пробний перепис. У нинішньому році на заходи щодо підготовки до перепису з держбюджету буде виділено 0,5 млн грн, повідомив учора журналістам голова Держкомстату Олександр Осауленко. Як розповіли Ъ у відомстві, перепис 2011 року - плановий, адже відповідно до закону "Про Всеукраїнський перепис населення" він повинен проводитися раз на десять років. Попередній перепис відбувся в грудні 2001 року.
"Перепис проводиться у всіх країнах світу. Він необхідний для одержання максимально повної інформації щодо чисельності, складу, якісних характеристик населення, визначення людей працездатного і непрацездатного віку та багатьох інших питань, які дозволяють планувати розвиток виробництва і соціальної інфраструктури, - повідомила завідувач відділом проблем якості демократичних процесів Інституту демографії і соціальних досліджень Ірина Курило. - Результати перепису є базовими для всіх статистичних оцінок протягом десяти років, тобто до проведення чергового перепису".
На підставі ст. 6 закону "Про Всеукраїнський перепис населення", заповнення переписної документації здійснюється на підставі відомостей, які люди надають про себе без документального підтвердження. Участь у переписі є обов'язковою. За ухилення від нього Кодексом про адміністративні правопорушення (ст. 186-3, "Порушення порядку надання або використання даних державних статистичних спостережень") передбачений штраф у розмірі від трьох до п'яти неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян. Опитування населення проводиться методом подомового (поквартирного) обходу.
У законі передбачено, що також "можуть бути використані інші методики перепису". В 2001 році, як повідомили в Держкомстаті, вони ще не були розроблені. Люди, що проводили перепис (так звані "лічильники") 2001 року, обходили будинки старих, дитячі будинки, притулки, лікарні та інші соціальні установи. "Щоб опитати жебраків і бомжів, нам навіть доводилося лазити по смітниках, підвалах і теплотрасах", - поскаржилася одна з "лічильників". Комерсант з'ясував, що в 2001 році фінансування перепису населення здійснювалося з розрахунку $0,75 на людину, тоді як за стандартами ООН призначено не менше $1. У проведенні перепису були задіяні 250 тис. чоловік, з яких 186 тис. - у якості "лічильників".
Виступаючи перед журналістами, голова Держкомстату Олександр Осауленко відзначив, що населення України щорічно скорочується приблизно на 300 тис. чоловік. "Ми бачимо динаміку: мінус 300 тис. щороку. Торік трохи менше - мінус 270 тис.", - навів цифри Осауленко. "На жаль, тенденція до зменшення чисельності і старіння населення України на момент проведення перепису збережеться", - сказав учений секретар Інституту демографії та соціальних досліджень Віктор Черниченко. Якщо, за даними Держкомстату, на 1 лютого 2008 року чисельність населення України становила 46 372,7 тис. чоловік, то, відповідно до складеного інститутом "Прогнозу демографічного розвитку", в аналогічний період 2011 року вона буде дорівнювати 45 454,4 тис. Прогноз щодо співвідношення статей такий: чоловіки - 20 929,1 тис., жінки - 24 525,2 тис. При цьому на 26 893,2 тис. працездатного населення (від 20 до 60 років) буде припадати 9 229,4 тис. пенсіонерів (від 60 до 90 років).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас