Чилі інвестує мільярди доларів у міжнародні цінні папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чилі інвестує мільярди доларів у міжнародні цінні папери

Казна та Політика
245
Уряд Чилі має намір інвестувати до $5,9 млрд. у міжнародні цінні папери та корпоративні облігації, оскільки він планує урізноманітити активи, які перебувають у двох фондах, створених у рамках антициклічного підходу до економічної політики. Про це повідомляє британська Financial Times з посиланням на чилійського міністра фінансів Андреса Веласко.
За його словами, рішення про диверсифікованість активів суверенних фондів було прийнято за рекомендаціями незалежної комісії, сформованої для консультування уряду, і “направлено на поліпшення прибутковості, передбачуваності і захищеності”.
При цьому він відзначив, що фонд Чилі відрізняється від більш активних суверенних фондів інших більших країн, що розвиваються, які придбали великі частки в корпораціях, причому, іноді за сумнівних обставин. "Це не той фонд, якому дозволяється купувати великі частки в компаніях і підключати своїх людей до їхнього управління. Він призначений лише для покупки акцій, які торгуються на біржах", - сказав Веласко, і підкреслив, що прикладом для Чилі є Глобальний пенсійний фонд Норвегії, що оцінюється в $350 млрд.
Financial Times відзначає, що урядові суверенні фонди останнім часом набирають силу на світових фінансових ринках, і їхній сумарний обсяг становить близько $3 трлн. Уряди Росії і країн Близького Сходу фінансували свої фонди за рахунок коштів, отриманих від продажу нафти. Уряди азіатських держав використовували доходи від експорту. І поступово тенденція поширилася і на інші регіони. Чилі, що експортує мідь, значно виграла від гігантського попиту на цей метал у Китаї, і збільшення цін на нього в чотири рази за останні п'ять років.
У Чилі з 1990-х років проводиться антициклічна фіскальна політика, спрямована на згладжування коливань економічної активності. В 2006 році в Чилі було створено два фонди: фонд пенсійної гарантії і фонд економічної та соціальної стабілізації. Завдяки сильній фіскальній політиці профіцит бюджету в Чилі в 2007 році збільшився до більш ніж 8% від ВВП, і розмір фондів виріс до $16,8 млрд.
Тепер їхні керуючі зможуть розмістити до 15% від цієї суми в міжнародних акціях, і ще 20% - у корпоративних облігаціях.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас