Терміново куплю гармату початку ХІХ століття. Дорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терміново куплю гармату початку ХІХ століття. Дорого

745
Колекціонери запевняють, що стародавні шаблі набагато надійніші від будь-якої валюти. Хоча такі інвестиції можуть собі дозволити тільки забезпечені естети.
Оголошення "Куплю гармату початку XIX століття" можна зустріти на спеціалізованих сайтах в Інтернеті чим далі, тим частіше. Втім, пересічний колекціонер, як правило, обмежується менш габаритними предметами. Якщо, звичайно, він не переслідує яких-небудь практичних цілей. В основному купують бойові сокири, мечі і стародавні пістолі.
Найпростіший спосіб класифікувати антикварну зброю з погляду інвестицій - порівняти її зі стародавнім живописом, меблями та іншими раритетами. Правда, потрібно це робити з одним застереженням. Приміром, картини створювалися, щоб ними любуватися. А зброя - в основному для війни. Отже, сфера застосування та умови зберігання таких раритетів будуть різними. У стародавньої зброї дійти до наших днів було набагато менше шансів, ніж у картини. Тому і знайти експонат у гарному стані дуже важко. А виходить, і коштує він дорожче.
Під 20% річних
Ціна ідеально збереженого яскравого зразка якої-небудь відомої школи, зробленого в ранній час, зростає в середньому на 20% на рік. А вартість шпаг, шабель і пістолетів середини XIX століття на закордонних ринках за останні два роки збільшилася приблизно на 40-60%.
Вартість антикварної зброї починається від 100 доларів. Однак на ці гроші можна купити хіба що стародавній кортик, цінність якого викликає серйозні сумніви. А от бойова сокира "Крикет" кінця XVI - початку XVII століття із Західної Європи, скомбінована з пістолетом, обійдеться мінімум в 6 тисяч доларів. На одному зі спеціалізованих сайтів для колекціонерів за рушницю, виготовлена в 1880-х роках німецьким майстром Генріхом Бареллою, продавець просив 30 тисяч доларів. У цьому випадку ціну багато в чому визначив гарний, як написано в оголошенні, робочий стан рушниці, а також популярність майстра.
Вартість шаблі середини - кінця XIX століття може становити 500-600 доларів. У свою чергу предмет, якість виготовлення якого, ім'я майстра і власника підтверджені експертизами та науковими дослідженнями, може продаватися за кілька сотень тисяч доларів.
Нумізматика поки переважає
Основна проблема в тому, що через нестачу дійсно коштовних речей на ринку їхні власники не поспішають розставатися з дорогими раритетами. А якщо і продають їх, то тільки за дуже великі гроші. Інша ситуація на Заході. Там пропозиція набагато різноманітніша.
За популярністю стародавня вогнепальна або холодна зброя явно поступається іншим інвестиційним сегментам антикварного ринку - нумізматиці і живопису стародавніх майстрів. Якщо предмети стародавнього мистецтва і монети приватні особи все частіше купують із метою вкладення грошей, то стародавні шаблі і пістолети в основному - предмет розкоші.
Ціна раритетної зброї багато в чому залежить від того, яка історична особистість володіла нею
До чого тільки не вдаються заповзятливі аферисти, щоб зробити із простої холодної зброї раритетну. Вони можуть труїти шаблі в кислоті, закопувати кинджали в землю на кілька років. У підсумку зовнішній вигляд зброї набуває "вигляду" історичного експоната.
Простому колекціонерові найчастіше важко визначити автентичність іржавого екземпляра. Для цього існують фахівці з реставрації творів мистецтва.
Будь-яка примха за 240 гривень
Справжніх експертів, здатних відрізнити артефакт від підробки, у Києві можна порахувати на пальцях. Як правило, всі вони випускники кафедри техніки реставрації творів мистецтв, Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури. У їхнє число входить і професор Олександр Менжулін, що на базі Національного музею історії займається експертною оцінкою і реставрацією зброї. В основному робота ведеться з музейними експонатами. Крім того, експертизу він проводить за запитами СБУ, митниці, судів.
Нерідко знавцеві збройової справи доводиться працювати й із приватними особами. Чому свідчення величезний стос заяв із проханнями досліджувати рідкісні екземпляри.
Серед клієнтів Менжуліна був і екс-президент країни Леонід Кучма, що також збирає зброю. До допомоги експерта він вдавався не особисто, а через своїх представників. До слова, вартість експертизи на автентичність тарифікована і не перевищує 240 гривень.
Оцінка на справжність зброї може тривати до місяця. У процесі дослідження до уваги береться матеріал виготовлення, порядок нашарування корозії і написи. Значну роль відіграють клейма. У сучасних умовах непрофесіоналові виготовити їх буде вкрай проблематично.
Але найбільш безпрограшним варіантом визначення віку стає зондування "внутрішності" металу на предмет його руйнування. Це природний процес, який не можна штучно сповільнити або прискорити. Правда, випадки, коли сучасну зброю професійно намагалися видати за раритети, дуже рідкісні. За тридцять років практики Олександр Менжулін може згадати такі одиниці. Пояснює він це тим, що в більшості випадків колекціонери самі добре розбираються в предметах свого захоплення.
Труднощі реставрації
Що стосується реставрації, то на відновлення артефактів іноді йдуть роки. Наприклад, відсутність частини накладки на рукоятці ятагана вимагає ретельного пошуку аналога в літературі. А для цього необхідно знати, до якої епохи він належить, які народності його застосовували, на якій саме війні. І за прикладом знайденого зразка відновлювати фрагмент. Причому процес реставрації виключає домисли - тільки повноцінна копія.
Найцінніші екземпляри, з якими Олександру доводилося працювати, це кинжал-акінак, датований VI століттям до нашої ери. Вартість такого експоната - десятки тисяч доларів.
"Ціна раритетної зброї багато в чому залежить від того, яка історична особистість володіла нею, - розповідає співробітник Національного музею історії, що не побажав назватися. - Наприклад, шабля, що належала Богдану Хмельницькому, може бути оцінена в сотні тисяч доларів. Тому що це річ дуже рідкісна. Особисто я знаю про єдиний екземпляр, що знаходиться в Польщі. Крім того, велику роль відіграє ступінь пошкодження експоната: чим ціліший - тим дорожчий".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас