Депозити йдуть у гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити йдуть у гривню

Казна та Політика
2294
Коливання курсу долара в березні привели до того, що населення обрало не валюту, а гривню. За даними Нацбанку, банки купили в березні в населення на 129 млн дол. більше, ніж продали.
Банкіри пояснюють це тим, що в березні відбувалася досить об'ємна конвертація валютних депозитів у гривневі. Це підтверджується і статистикою - у березні темпи приросту валютних депозитів сповільнилися до 2,6% проти 3,9% у лютому. При цьому більша частина приросту припала на внески в євро, яких банкіри домоглися в основному підвищенням ставки. У свою чергу, гривневі депозити в березні збільшилися на 3,6%.
У квітні фінансисти очікують подальшого збільшення обсягу гривневих внесків і продовження конвертації доларових депозитів у євро та гривню. Причиною тому може стати подальше підвищення депозитних ставок по гривневих ресурсах, які змушені проводити банки в умовах високої інфляції. "Пропозиція доларів на міжбанківському ринку буде збільшуватися, тому що високі процентні ставки залучать іноземних інвесторів", - говорить начальник інвестиційно-банківського управління Укрсоцбанку Ерік Найман.
Якщо НБУ не буде викуповувати надлишок долара на міжбанку, щоб не допускати збільшення вільної ліквідності в банківській системі, курс національної валюти знову піде нагору. У наступному зниженні обсягів валютних депозитів у банківській системі багато експертів схильні бачити як небезпеку, так і позитив. Позитивна сторона - у збільшенні кількості гривні на банківських рахунках, що повинно благотворно вплинути на згладжування коливань на міжбанківському кредитному ринку і побічно вплинути на зниження ставок по кредитах в економіку.
Мінус - у потенційному формуванні дефіциту валюти, украй необхідної банкам для погашення зовнішніх зобов'язань. За оцінками Інституту економіки і прогнозування НАН, вітчизняні компанії і банки в рахунок обслуговування та погашення зовнішнього довгострокового боргу в 2008 р. повинні сплатити майже $7 млрд., у тому числі $2,8 млрд. - у першому півріччі. Тим часом ринок зовнішніх позик поки мертвий. А НБУ вирішує завдання регулювання інфляції через дефіцит ліквідності фінансової системи. А дефіцит ліквідності по ланцюжку приведе до падіння курсу долара (тобто до ревальвації гривні).
На ринку ситуація ускладнюється спекулятивними настроями. "Зараз відбувається вимивання доларової маси, що потім необхідно буде заповнювати ресурсами Нацбанку. Адже наша економіка на 70% замішана на доларовому ресурсі, і інтерес до доларового кредитування зберігається. Так що зовнішні позики однаково будуть рости. У підсумку ми прийдемо до того, що погашення зовнішніх зобов'язань буде перевищувати залучення, тобто банківській системі прийдеться шукати валюту усередині країни. При цьому велика частина валютних кредитів у нас погашається через гривню. Це подвоює валютний ризик. При збільшенні дефіциту ліквідності ланцюжок може замкнутись, і в банківській системі можуть формуватися проблеми", - вважає голова правління банку "Бізнес Стандарт" Андрій Кияк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас