Кабмін не зробить іпотеку доступною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін не зробить іпотеку доступною

Кредит&Депозит
492
У розпорядження "ЭИ" потрапили документи робочої групи секретаріату президента та Кабміну щодо реалізації програми забезпечення молоді доступним житлом. Прості розрахунки показують, що домогтися обіцяних 4-6% річних по кредитах уряд Юлії Тимошенко не зможе.
У проекті постанови Кабміну про забезпечення молоді доступним житлом пропонується наступна схема здешевлення іпотечних позик. У ній беруть участь: Державна іпотечна установа (ДІУ), Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (ФСМЖБ) і Ощадбанк.
Ощадбанк надає молодій сім'ї стандартний іпотечний кредит за умови рефінансування його в ДІУ. А ФСМЖБ надає на нього часткову компенсацію процентної ставки (нині в розмірі дисконтної ставки НБУ 10%.-"і"). "Учасники процесу приходять до певного компромісу: банк трошки посувається, ДІУ надає більш вигідні умови рефінансування, а фонд стежить за тим, щоб відшкодування приходило вчасно. Так, за нашими розрахунками, можна домогтися цього року процентної ставки по позиках від 0% до 2% у гривні для декількох тисяч позичальників, що стоять на квартирному обліку", - говорить джерело в секретаріаті президента.
Голова ФСМЖБ Валерій Омельчук підтвердив існування такого проекту, відзначивши, що воно ще не погоджено. Робоча група Кабміну і секретаріату намагаються знайти спільне рішення по двох проблемах. Перша: визначення нової вартості 1 кв. м житлоплощі, на яку поширюється компенсація ФСМЖБ. Друга: продовження терміну, під час якого ФСМЖБ виплачує компенсацію частини процентної ставки по банківській позиці.
Зараз державна нормативна ціна 1 кв. м житлоплощі в столиці - близько 4 тис. грн. На сім'ю виділяється 20 кв. м нормативної площі в цілому плюс по 21 кв. м на кожного члена сім'ї окремо. Тобто сім'ї із двох чоловік за держпрограмою призначена компенсація частини процентної ставки по кредиту на суму 62 кв. м х 4000 грн. = 248 тис. грн. За такі гроші в Києві можна придбати хіба що кімнату в комуналці.
Якщо ж уявити собі, що ДІУ рефінансує іпотечний кредит на покупку частини власності (що нереально), то дійсно, процентна ставка по позиці буде становити 0%-2% річних. Але діяти вона буде тільки протягом п'яти років, поки ФСМЖБ, відповідно до чинних правил, буде цю компенсацію перераховувати. Якщо ж відштовхуватися від життєвих реалій, то процентна ставка по урядовій програмі буде розраховуватися в такий спосіб: при покупці стандартної двокімнатної квартири 50 кв. м за 750 тис. грн. кредитне навантаження позичальника складе 562,5 тис. грн. (з урахуванням початкового внеску, що на вимогу ДІУ не повинен бути менше 25%).
З них компенсація відсотків буде виплачуватися тільки на 50 кв. м х 4 тис. грн. = 200 тис. грн. Решту 362,5 тис. грн. прийдеться віддавати банку по стандартній ставці гривневого іпотечного кредитування, що в Ощадбанку коштує 14% річних. Разом ефективна ставка по позиці складе 9,73% річних. Це нижче від чинних сьогодні процентних ставок, але ніяк не 4%-6% річним, обіцяні Кабміном.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас