Кому дістались цехи "Арсеналу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому дістались цехи "Арсеналу"

Фондовий ринок
920
З їхньою допомогою казенне підприємство позбулося більше двох тисяч квадратних метрів, які відійшли у власність маловідомих комерційних фірм. За експертними оцінками, у результаті угоди держава недоодержала більше п'яти мільйонів доларів. Генпрокуратура вже порушила проти посадових осіб ФДМУ кримінальну справу.
"Дело" вирішило розібратися в голосному скандалі і з'ясувати обставини, за яких були продані заводські приміщення.
23 гривні за квадрат Печерська
Для перетворення нерухомості "Арсеналу" з державної в приватну використовувалася розповсюджена схема: оренда - ремонт - викуп.
Чотириповерховий корпус заводу, що сподобався комерсантам і виявився "непотрібним" чиновникам Фонду держмайна і керівництву "Арсеналу", розташований на вулиці Московській, 8, у Печерському районі столиці. Через дорогу знаходиться кінотеатр "Зоряний" - штаб Партії регіонів, на відстані двох кілометрів звідси - Печерська Лавра і парк Слави.
Більше року у відчуженому корпусі "Арсеналу" розташовуються кілька комерційних структур. Прибуток за оренду приміщень іде не заводу, а двом комерційним структурам "Ольвія-С" та "Омега-Інвест".
Повноцінними власниками приміщень "Арсеналу" приватні фірми стали влітку 2006 року, одночасно зі стартом іншої скандальної ініціативи Фонду держмайна, продажу "Луганськтепловоза".
А почалася кампанія з відчуження заводських приміщень за два роки до цього. Відповідно до документів, що опинилися в розпорядженні "Дела", улітку 2004 року дві фірми - "Ольвія-С" та "Омега-Інвест" - звернулися у Фонд держмайна із проханням про оренду площ "Арсеналу". Судячи з дат реєстрації статутних документів, обидві компанії були створені незадовго до цієї події. Директором першого ТОВ став Ігор Латишенко, друге очолив Андрій Абросімов. До речі, Латишенко має відношення до "Автоінтернешнл Метрополіс" - офіційного дилера Mazda та Suzuki в Україні. Автосалон компанії і розташувався на першому поверсі відчуженого заводського корпуса.
Для підписання договорів був потрібний дозвіл Національного космічного агентства, що управляє майном заводу. Там не стали перешкоджати, оскільки приміщення "не були задіяні у виробничому процесі".
За один день, 22 липня 2004 року, тодішній заступник голови ФДМУ Сергій Лазаренко підписав два договори, за якими "Омега-Інвест" одержувала в розпорядження 579,6 квадратного метра. "Ольвії-С" виділялося 1490,8 квадратного метра за щомісячну плату 33,9 тисячі гривень (без урахування ПДВ). Тобто 23 гривні за один квадратний метр!
Всі держчиновники без коливань погодилися з такою сумою.
Далекоглядний ремонт
За договорами оренди № 448 і 447 приміщення передавалися під авторемонтні роботи, торговельні зали та офіси. Але через рік Андрій Абросімов та Ігор Латишенко знову звернулися у ФДМУ. Цього разу вони просили дозволи на реконструкцію першого поверху орендованого будинку.
Опираючись на висновки держекспертизи, керівники ФДМУ і НКАУ дали добро. Підтримку також надав в.о. гендиректора "Арсеналу" Микола Кочерга. У листі від 18 серпня 2005 року він дозволив бізнесменам підключитися до комунікацій заводу. Більше того, виділив їм "територію під будівельний майданчик площею 0,14 гектара".
За лічені місяці перший поверх непоказного цеху змінився. Фасад будинку облицювали мармуровими плитами, установили великі вікна. "Омега-Інвест" та "Ольвія-С" витратили на ремонт (за даними ФДМУ) 6,4 мільйони гривень.
Одноголосне "добро"
Щоб завершити процес відчуження держвласності, після закінчення реконструкції в березні 2006 року Абросімов і Латишенко направили керівникам ФДМУ лист, у якому запропонували приватизувати орендовані ними приміщення. І вже протягом трьох місяців зібрали всі необхідні візи.
На "Арсеналі" вказали, що не планують використовувати корпус 3-А і виробничо-складські приміщення цеху №27. Тому їхній продаж не відіб'ється на фінансово-господарській діяльності підприємства. "На зазначені приміщення арешт не накладений, і не заборонено здійснювати відчуження зазначеного майна", - заявив заступник гендиректора В. Нагорний.
Заступник гендиректора НКАУ Едуард Кузнєцов відзначив у своєму листі від 4 травня 2006 року, що зазначені приміщення "не є об'єктами відомства". Не стали перечити і керівники ФДМУ, хоча "Арсенал" значиться в переліку підприємств, які не підлягають приватизації. "Зазначені приміщення не входять у його статутний фонд", - аргументує джерело "Дела" у відомстві.
Продали дешево
На цій підставі ФДМУ виставив заводські площі на продаж. А фактично - передав їх у руки керівників "Омеги-Інвест" та "Ольвії-С". Адже були всі передумови для того щоб Абросімов і Латишенко стали єдино можливими покупцями.
"Міна" закладалася в договорі про оренду цехів. Пунктом 6.6 у ньому прописана можливість викупу приміщень орендарем. Наймач одержує таке право, якщо провів реконструкцію займаних площ за власний рахунок. При цьому вартість ремонту повинна перевищувати 25% від загальної ціни майна. Затративши 6,4 мільйони гривень, Абросімов і Латишев перевищили цю норму.
Знову ж за один день, 19 липня 2006 року, заступник голови ФДМУ Дмитро Парфененко підписав два договори купівлі-продажу. "Дело" має у своєму розпорядженні контракт, за яким "Ольвія-С" придбала 1490,8 квадратного метра. ФДМУ визначив вартість цієї площі в розмірі 5,4 мільйони гривень.
"Омега-Інвест", відповідно до договору, придбала приміщення площею 542,2 квадратні метри. За них фірма заплатила 1,98 мільйона гривень. Тобто кожен квадратний метр обійшовся обом покупцям в 3,6 тисячі гривень.
При цьому ціна на заводські площі була істотно занижена. За оцінкою аналітиків консалтингової компанії SV Development, у липні 2006 року один квадратний метр обладнаної під магазини та офіси площі на вулиці Московській досягав 5 тисяч доларів (25 тисяч гривень)! У такий спосіб вартість проданого об'єкта могла перевищити 35 мільйонів гривень замість п'яти.
Під особливою увагою
Тепер Генпрокуратура пред’являє посадовим особам ФДМУ незаконну приватизацію, що привела до збитку в великих розмірах. "У процесі розслідування кримінальної справи буде вирішено питання про повернення цих об'єктів у державну власність", - сказав заступник генпрокурора Ренат Кузьмін у своєму листі народному депутатові Валерію Писаренкові.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас