Цукор втрачає солодкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукор втрачає солодкість

Аграрний ринок
441
Березневе зростання цін на цукор, що за даними Держкомстату склало 6%, було нейтралізовано за перший тиждень квітня. Стимулом для зниження цін стали енергійні заходи, початі урядом, однак вони ж можуть зашкодити сировинному ринку, оскільки дешевий цукор знижує привабливість вирощування буряка.
За даними агентства "ААА", на 4 квітня ціна білого цукру склала менше 3 тис. грн. У той час як 24 березня в повній відповідності із прогнозом цукрових операторів був зафіксований ціновий максимум (з початку року) - 3,5 тис. грн./т. Нагадаємо, що в середині березня оператори цукрового ринку анонсували зростання цін на цукор на 40% у зв'язку із переддефіцитними очікуваннями кінця літа. Протягом тижня після цієї заяви в Україні спостерігалося різке збільшення ціни солодкого продукту. Так, зростання ціни на 6%, зафіксоване Держкомстатом у березні, сформувалося саме за цей період.
Однак уже у квітні цукровий ринок почав рухатися в протилежному напрямку. "Ціни в опті знизилися до 3 тис. грн./т. Це ще раз говорить про те, що цукру в Україні досить", - сказав голова правління Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук. За його словами, стабілізація буде досягнута на позначці 3,0-3,2 грн./кг.
Як відзначають представники бізнесу, на зниження цін вони пішли після переговорів з урядом про стабілізацію цін на внутрішньому ринку. Нагадаємо, що Кабмін і виробники цукру підписали меморандум про узгодження дій, у якому виробники цукру взяли на себе зобов'язання забезпечувати реалізацію бурякового цукру власного виробництва до 1 вересня 2008 р. за відпускною оптовою ціною на рівні не вище 3 200 грн./т (із ПДВ) для роздрібної торгівлі. Паралельно уряд викинув на ринок цукор з держзапасів (Держрезерв має намір реалізувати 4,8 тис. т цукру за ціною 3,02 грн./кг у рамках інтервенцій). "Фактично ціни на цукор почали обвалюватися вже 25 березня - після піка 24 березня на рівні 3,5 тис. грн./т на опті. Ціна знижувалася мало не на 100 грн. на день,- відзначив один з учасників цукрового ринку. - Зрозуміло, що березневий стрибок був чистої води спекуляцією, але її придушили".
Проте, як відзначають експерти, низька ціна на готовий цукор затримує розвиток первинного сировинного ринку. За словами генерального директора господарської асоціації "Харківцукор" Юрія Ільченка, привабливість виробництва буряка значно знизилася цього року через мінімальні ціни на нього з боку переробників: Кабмін на 2008 р. установив мінімальну вартість однієї тонни буряка - 170 грн./т. За словами пана Ільченка, буряк навіть при високій для області врожайності 300 ц/га дає 100 грн. прибуток з гектара, тобто рентабельність його вирощування становить близько 2%. "Зараз ціна на цукор повинна становити 3,5-3,6 грн./кг, щоб покрити витрати його виробників та одержати мінімальну рентабельність, але ціна впала до 3 грн./кг", - констатує Ільченко.
За даними "Укрцукру", в 2007 р. буряком було засіяно порядку 640 тис. га. Ємність внутрішнього ринку цукру фахівці оцінюють в 2 млн. т на рік.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас