Експерт: Радикальні дії уряду в боротьбі з інфляцією можуть призвести до негативних наслідків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Радикальні дії уряду в боротьбі з інфляцією можуть призвести до негативних наслідків

Казна та Політика
377
Радикальні дії уряду в боротьбі з інфляцією можуть призвести до негативних наслідків.
Таку думку РБК-Україна висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Експерт припустив, що для боротьби з інфляцією уряд може, зокрема, відкрити ринок для дешевшого імпорту з цілої групи товарів. "Наприклад, м'ясо в сусідній Польщі дешевше, ніж в Україні. Відповідно якщо ми відкриємо ринок для польського м'яса, то зможемо утримати і навіть знизити ціни на цей продукт. У той же час це, безумовно, ударить по нашому сільському господарству, оскільки рентабельність тваринництва в Україні і так негативна. Тобто важелі у уряду є, тільки наслідки використання цих важелів часто гірші, ніж сама інфляція", - відзначив експерт.
У той же час Жолудь підкреслив, що соціальні виплати, здійснювані урядом Юлії Тимошенко, чинять незначний вплив на зростання інфляції. "У бюджетників, пенсіонерів та малозабезпечених верств населення дохід зазвичай нижче, ніж середній по країні, і велику його частину вони витрачають на поточне споживання, а не на заощадження. Природно зростання таких виплат без збільшення кількості товарів та послуг призводить до зростання цін. У той же час не можна говорити про те, що інфляція росте тільки за рахунок соцвиплат. Тому що середня зарплата, що формується в основному в приватному секторі, зростає швидше за мінімальну", - резюмував експерт.
Експерт також вважає, що ослаблення позицій американського долара також невеликим чином вплинуло на зростання інфляції в Україні, оскільки значна частина товарів імпортується з країн, що мають достатньо жорстку прив'язку до долара, наприклад з Китаю. Крім того, ціни на багато груп імпортованих товарів встановлюються одноразово протягом року і коливаються незначно.
Говорячи про розвиток ситуації в Україні, експерт відзначив, що річний пік інфляції цього року припаде на квітень-травень, але надалі темпи її зростання знизяться через високий врожай. "На кінець року, якщо не буде підвищення комунальних та транспортних тарифів, ми вийдемо на 14,5%. Це, загалом, висока інфляція, але враховуючи те, що майже 10% зроблено за перший квартал, то це не так вже і погано", - підсумував експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас