Боротьба за бур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба за бур

Енергетика
751
Інвестори виявляють підвищену цікавість до українських нафтогазових родовищ. Про це свідчать дані про кількість судових розглядів, ініційованих за останній рік власниками свердловин і претендентами на їхню розробку. Експерти прогнозують, що в найближчі кілька років, після того як буде сформована необхідна законодавча база, інвестиції в галузь можуть вирости в два-три рази. В Україні ліцензії на видобуток нафти і газу видає Мінприроди.
Крім того, ліцензії на розробку цілої низки ключових родовищ нафти та газу належать НАК "Надра України". Компанія залучає для розвідки і видобутку вуглеводнів приватних інвесторів за договорами про спільну діяльність (усього укладена 51 угода).
За даними Мінпаливенерго, найбільшими приватними компаніями, що ведуть розвідку і добувають нафту та газ в Україні, є британська Regal Petroleum Ltd, Полтавська газонафтова компанія, Hunt Oil Company of Ukraine, "Природні ресурси" і "Девон". Щорічно в Україні добувається 20 млрд кубометрів газу і 4,4 млн т нафти. Причому на приватні компанії припадає 1 млрд кубометрів газу і 800 тис. т нафти.
Судовий бум
Збільшення цін на нафту та газ привело до підвищення інтересу до видобутку сировини на українських родовищах. За даними Мінпаливенерго, капіталовкладення в геологорозвідку торік виросли на 56% у порівнянні з попереднім роком і досягли 218 млн грн (164 млн грн приватних і 54 млн грн державних інвестицій). Хоча ці обсяги далекі від необхідних $500 млн, прогрес помітний: ще в 2004 році в геологорозвідку було вкладено всього 38 млн грн.
Інтерес інвесторів до видобутку вуглеводнів, викликаний зростанням цін на енергоносії у світі, привів до посилення боротьби за родовища.
За даними Мінприроди, тільки за минулий рік кількість позовів власників ліцензій до держави та один до одного виросла з 20 до 34. А за чотири місяці 2008 року компанії подали ще три позови до НАК "Надра України".
За словами члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубинського, кількість позовів і розглядів почала рости в 2005 році, коли прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дала вказівку Генеральній прокуратурі перевірити законність виданих у минулі роки дозволів на видобуток нафти та газу. "Держава спробувала навести в галузі порядок, але в результаті різко знизила її привабливість для інвесторів і створила проектам з нафтовидобутку імідж, по суті, венчурних", - відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва.
Порядок безладу
Генеральний директор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевельов вважає головною причиною, через яку виникає більшість суперечок в галузі, відсутність чітких правил видачі ліцензій. Приклад того, як заплутаний порядок видачі ліцензій може привести до втрати державою контролю над родовищем, - розгляд британської Regal Petroleum з дочірнім підприємством НАК "Надра України" "Чернігівнафтогазгеологія" (ЧНГГ).
В 1999 році британська компанія уклала зі ЧНГГ угоду про спільну діяльність на Мехедівсько-Голотовщинському і Свиридівському родовищах, розташованих у Полтавській області (загальні запаси - 15 млрд кубометрів газу). Британська компанія інвестувала $45 млн у реконструкцію старих і буріння нових свердловин. У липні 2004 року Держкомітет природних ресурсів (його правонаступником є Мінприроди) відмовився продовжити ліцензію на розробку родовища ЧНГГ, видавши її на двадцять років Regal Petroleum. Це дозволило британській компанії розірвати зі ЧНГГ угоду про спільну діяльність і зажадати в суді передати в її власність всі вісім нафтогазових свердловин. Після довгих розглядів Верховний суд прийняв рішення на користь Regal Petroleum.
У НАК "Надра України" тоді заявили, що причиною, через яку держава практично втратила можливість розробляти це велике за українськими мірками родовище, стала непрозора система видачі ліцензій. "Британській компанії видали ліцензію на двадцять років, тоді як зазвичай їх видають тільки на п'ять. Коли прокуратура спробувала розібратися, чому так відбулося, з'ясувалося, що Держкомітет природних ресурсів діяв на підставі новозатверджених внутрішніх інструкцій, що не заборонялося законом", - розповів директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін (його компанія вела переговори про покупку родовищ в Regal Petroleum).
З ним погоджується і голова правління НАК "Надра України" Олександр Пономаренко. "На жаль, чіткий і прозорий порядок видачі ліцензій на надрокористування дотепер не вироблений. Цей порядок потрібно затвердити раз і назавжди, а не змінювати його щорічно", - сказав він.
Туманність інвестицій
За словами Олега Зарубинського, другою причиною виникнення суперечок і розглядів у нафтогазодобуванні стала відсутність єдиної бази даних родовищ, звичної для більшості країн, де добувають вуглеводні. "Складно взагалі уявити, яким чином в Україні розробляють родовища без такого роду документа. Якщо база даних не з'явиться, Україні не вдасться залучити значні інвестиції у видобуток нафти та газу", - погоджується директор угорської газової компанії Magyar GT Янош Петефі.
Прикладом того, як відсутність бази даних може погіршити інвестиційну привабливість галузі, є конфлікт на Луценківському родовищі, розташованому на території Полтавської, Чернігівської і Сумської областей. В 1996 році угоду на розробку родовища зі ЧНГГ уклало полтавське ЗАТ "Баско" (реєстрація та офіс у Києві). За даними НАК "Надра України", за час своєї роботи на родовищі "Баско" лише експлуатувало вже наявні свердловини, не пробуривши жодної нової. У січні 2003 року термін дії ліцензії ЧНГГ минув, і робота була припинена. Через рік ліцензію на продовження геологічних досліджень родовища видали ЗАТ "Природні ресурси", що інвестувало в його розробку близько $20 млн.
З 2005 року "Баско" намагається в судовому порядку перешкоджати роботі на Луценківському родовищі. У своїх позовах підприємство стверджує, що нібито завершило будівництво двох свердловин і тому претендує на передачу йому у власність однієї свердловини цілком і 29% другої свердловини.
Однак, за словами фахівців у геологорозвідці, для будівництва свердловини недостатньо близько 900 тис. грн, які, за даними НАК "Надра України", були витрачені "Баско" на введення двох свердловин у пробну експлуатацію. Тим часом голова наглядової ради "Природних ресурсів" Галина Погорєлова стверджує, що, крім вкладень у роботу пробурених ЧНГГ двох свердловин в 1988 і 1995 роках, тобто до початку співробітництва із ЗАТ "Баско", кошти в геологічну розвідку на Луценківському родовищі не інвестувалися, а необхідні роботи з облаштованості свердловин не проводилися. Допущені в процесі діяльності "Баско" аварії на свердловинах в 2006 році довелося ліквідовувати вже новому інвесторові - ЗАТ "Природні ресурси". Цю інформацію підтверджують і у НАК "Надра України".
Правила змінюються
Нестабільність, що виникла в результаті судових розглядів, привела до того, що в 2007 році Мінпаливенерго порушило питання про ліквідацію НАК "Надра України" (див. інтерв'ю). Проти цієї ініціативи виступило керівництво компанії. Втім, є й менш радикальні способи зміни ситуації в галузі. "Досить законодавчо врегулювати причини, що приводять до виникнення розбіжностей, і це знизить кількість позовів і зробить ринок прозорішим", - упевнений Зарубинський. За його словами, Верховна рада вже три роки розглядає проект кодексу "Про надра". Документ пройшов два читання і може бути прийнятий уже цього року, що значно полегшить роботу добувачів.
На думку Яноша Петефі, із прийняттям нового законодавства обсяг інвестицій у галузь збільшиться з $44 млн до $100-130 млн на рік. А Данило Шевельов упевнений, що спрощення законодавства разом з тривалим зростанням цін на нафту та газ приведуть до приходу на ринок цілої низки великих інвесторів, які спробують купити права на розробку родовищ у вже існуючих операторів. Нагадаємо, хвиля злиттів і поглинань у сфері нафтовидобутку почалася ще торік.
Так, британська компанія Cardinal Resources (добуває газ у Чернігівській області) продала свої активи Kuwait Energy Company K.S.C.C., британська Cadogan Petroleum повідомила про покупку канадської Momentum Energy, що володіє ліцензіями на видобуток газу на родовищах у Львівській області. А Shell вела переговори про придбання українських активів Regal Petroleum.
Обсяг видобутку нафти та газу в Україні
Джерело: Мінпаливенерго
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас