Спокій, тільки спокій. Огляд ринків за тиждень (31 березня - 4 квітня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спокій, тільки спокій. Огляд ринків за тиждень (31 березня - 4 квітня)

Фондовий ринок
374
Світовий ринок
Минулого тижня американський ринок акцій був напрочуд спокійний. Його не зуміло схвилювати ні виступ Бена Бернанке, у якому він вперше визнав можливість настання рецесії в США, ні березневий звіт про зайнятість, який виявився набагато гіршим за прогнози, ні песимістичні оцінки аналітиків щодо фінансових показників банків в 2008 році. Усвідомлення того, що неглибока рецесія вже закладена в котирування, з'явилося на ринку в другій половині березня, слідом за впевненістю, що найважчий етап кредитної кризи вже за.
На думку деяких експертів, після підйому, що протриває від 3 до 6 місяців, американський фондовий ринок все-таки продовжить своє падіння, у міру того як економіка США буде вступати в рецесію. А поки за результатами торгів минулого тижня американські індекси показують наступну динаміку: Dow Jones 65 Composite виріс на 4,1%, Nasdaq Composite - на 4,9%, Sn 500 Index - на 4,2%.
Європейські і японські ринки також продемонстрували зростання провідних індексів. Німецький DAX 30 PERFORMANCE додав 3,0%, AUSTRIAN ATX PRIME - 2,6%, BEL 20 - 3,2%, японський NIKKEI 500 - 1,8%.
Український ринок
Для українського ринку минулий тиждень виявився не настільки вдалим. Він щосили намагався додержуватися загальносвітових тенденцій, однак у позитивну зону видертися так і не зумів. У підсумку, індекс ПФТС просів на 3,6% і продавивши свій черговий психологічний мінімум в 950 пунктів. Благо, що активно торги велися лише в понеділок, в інші ж дні позиція учасників ринку була скоріше вичікувальною. Тижневий обсяг торгів склав лише близько $71 млн.
Якщо оцінювати втрати емітентів з сектору, то безсумнівними лідерами падіння стали акції електроенергетичних (ARTCP-Electricity, -4,3%) і машинобудівних компаній (ARTCP-Engineering, -3,5%). Найбільш популярним емітентом з обсягів торгів став Родовід банк, що продовжує падати (-2,2%), не дивлячись на намір провести IPO на основній площадці Лондонської фондової біржі. Також минулого тижня за обсягами торгів лідирували Єнакіївський металургійний завод (-5,9%), Шахта Червоноармійська-Західна №1 (-1,4%), Центренерго (-4,9%), Алчевський коксохімічний завод (-6,0%), Дніпроспецсталь (-1,2%), Укрсоцбанк (-3,6%) і Укрнафта (-3,6%). Одними з деяких, хто все-таки зумів додати в ціні, стали гірничозбагачувальні комбінати - Південний (+6,1%) і Полтавський (+2,7%).
Енергетика
У ногу з ринком продовжив падіння український енергетичний сектор. Найбільш сильний відсоток зниження (ARTCP-Electricity, -3,5%) був відзначений у понеділок на результатах закриття п'ятниці в Америці і Європі.
У цілому, тиждень характеризувалася слабким інформаційним полем. Енергогенеруючі Західенерго, Центренерго та розподільна Закарпатобленерго провели збори акціонерів, на яких було вирішено направити 15% із прибутку кожної компанії на виплату дивідендів. Акціонери Західенерго одержать 59 коп. на акцію, Центренерго - 2,6 коп., Закарпатобленерго - 0,4 коп.
Енергорозподільний ринок з багатьом позицій показував значні цінові коливання в силу своєї неліквідності. Лідерами падіння стали Чернігівобленерго (CHEON, -16,3%), Чернівціоблеэнерго (CHEN, -14,1%), ПЕС-енерговугілля (ENUG, -11,9%) і Донецькобленерго (-11,4%), обсяги з яких були зафіксовані на одиничних угодах.
Взагалі ж щодо розподільного ринку слід зазначити збалансованість росту закупівельних цін обленерго на Оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) і їх роздрібних цін. З початку року оптова ціна злетіла на 4,5%-7,2% (до 22,0-26,4 грн/квт-г) для продажу постачальникам за регулюваними і нерегульованими тарифами відповідно. За цей же період Національна комісія регулювання електроенергетики підвищила тарифи продажу облеенерго для промислових споживачів на 12,6%-12,2% (до 32,6-43,8 коп/квт-ч). Підйом оптової ціни пояснюється ростом цін реалізації всіх генеруючи компаній країни (атомних, теплових, вітрових, гідростанцій і теплоелектроцентралей) виробленої електроенергії на ОРЕ через зростання сировинних цін з початку року - на газ, вугілля. НАйуразливішою ланкою в ланцюзі виробників виявилися ТЕЦ, що працюють винятково на газі. Зараз вони продають свою електроенергію на ОРЕ на 30,2% дорожче, ніж наприкінці 2007р. (по 39,1 грн/квт-ч проти 30,1 грн/квт-ч), гідростанції підняли ціни продажу на 26,7%, теплові - на 15,3%. Таким чином, вся українська генерація відчула на собі вплив сировинної кризи, однак за його наслідки розплачується споживач.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас