У Києві значно знизились продажі житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві значно знизились продажі житла

Нерухомість
2497
Падіння курсу долара і жорсткість умов іпотечного кредитування привели до скорочення угод із продажу нерухомості.
За даними аналітиків групи компаній Обoлонь, у березні кількість договорів задатку скоротилася на 27%. Змінився і якісний склад продаваних квартир. Різко знизилася питома вага дорогих об'єктів. Якщо в лютому в переліку договорів задатків трикімнатних квартир було на 12% більше, ніж однокімнатних, то в березні однокімнатні квартири купували в 2,5 рази частіше, ніж трикімнатні.
Поступове в’яле подорожчання квартир у Києві відзначають й аналітики компанії Канзас. Однак, незважаючи не тільки на березневе, але й січневе, і лютневе збільшення цін цього року, вони стверджують, що прогнозування перспектив ринку житла неоднозначне, і навіть допускають ілюзорність цих цін.
Вірною ознакою того, що ринок нерухомості Києва переживає свої не кращі часи, слугує кількість заявок, які кияни подають у БТІ міста для одержання довідок-характеристик житла, повідомляє Агент.ua.
Якщо ще рік тому на оформлення довідок через БТІ йшов місяць у найкращому разі, то сьогодні ця процедура займає трохи менше двох тижнів.
Практично всі угоди з нерухомістю, - купівля або продаж житла, - вимагають довідок-характеристик з бюро технічної інвентаризації (БТІ).
Підтвердили інформацію про млявий хід продажів і в одній з київських будівельних компаній, повідомивши, що кількість угод купівлі-продажу квартир у новобудовах істотно скоротилася в порівнянні з попереднім роком.
Зменшилася на 23% у порівнянні із січнем частка покупок квартир, що купують у кредит, - у січні питома вага угод з використанням іпотечного кредитування становила 62%, а в березні - 39%.
Зниження кількості кредитів на житло експерти пов'язують із постійними заявами уряду і президента про можливе зниження ставки по іпотечних кредитах. Ще складніше, стверджують аналітики, стало одержати іпотечний кредит при покупці житла на первинному ринку. Банки видають такі кредити, як правило, лише в тих випадках, коли самі стежать за ходом будівництва і беруть участь у кредитуванні забудовників.
З огляду на високий рівень інфляції та ослаблення долара, у квітні ціни пропозицій будуть продовжувати рости, однак цілком можливо, що буде рости (хоча і більш повільними темпами) і розмір торгу, вважають аналітики ГК Обoлонь.
Про те, що в реальності ціна продажу квартир нижча, ніж заявлена, ріелтори говорять дуже обережно. Але всі одноголосно стверджують - ринок нерухомості досить перегрітий. Якщо зростання цін на нерухомість перекриє зниження купівельної спроможності долара, ціни на житло почнуть знижуватися активніше.
Раніше повідомлялося про те, що березневе зниження курсу долара відносно євро, стало однією з основних причин істотного перегляду цін у сегменті бізнес-житла на первинному ринку Києва.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас