Експерт: Монетарні методи регулювання небезпечні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Монетарні методи регулювання небезпечні

Казна та Політика
316
Андрій Кияк, голова правління банку "Бізнес Стандарт", вважає вкрай неоднозначними монетарні методи регулювання, за допомогою яких уряд хоче придушити інфляцію.
На думку екс-голови групи радників голови Національного банку, однією із причин дефіциту гривні на ринку ресурсів можуть бути спільні антиінфляційні дії НБУ і Мінфіну. Адже якщо взяти інфляцію за перші місяці, вважає А.Кияк, прості математичні розрахунки показують, що під кінець року зростання цін може скласти близько 35%. "На жаль, основними засобами протидії їй обрані монетарні методи", - каже експерт в інтерв'ю виданню "Экономические известия".
Є й інші версії того, що відбувається, підкреслює А.Кияк. Справа може полягати у виводі нерезидентами капіталу у зв'язку із загостренням глобальної кризи ліквідності та вилученням підприємствами, що відбувається на тлі цього процесу, грошей з поточних рахунків, тому що і поточні рахунки, і депозити не приносять прибутку при такій інфляції, вважає експерт. За його словами, є також версія про можливу змову декількох великих банків з іноземним капіталом, які обмежують кредитування на міжбанківському ринку та у реальному секторі, стимулюючи тим самим підвищення ставок.
Небезпеку А.Кияк бачить у тому, що зараз антиінфляційні дії уряду, до яких підключили НБУ, спрямовані не на стимулювання економіки, а на створення низького рівня споживчої інфляції, особливо в умовах передвиборного періоду. Це може привести не до перемоги над інфляцією, а, навпаки, стимулювати зростання цін. Але є й інша точка зору. Кілька тижнів тому, на засіданні Асоціації українських банків робив доповідь виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило, у якій він звернув увагу, що індекс споживчої інфляції зараз на порядок випереджає збільшення цін виробників. "Тому не виключено, що зараз важливіша боротьба саме зі споживчою інфляцією", - сказав А.Кияк.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас