Грінспен не визнає свою провину в утворенні "бульбашки" на ринку житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен не визнає свою провину в утворенні "бульбашки" на ринку житла

Нерухомість
437
Колишній голова Федеральної резервної системи Алан Грінспен відповів на обвинувачення критиків, що стверджують, що до утворення "бульбашки" на ринку житла США привели дії ФРС під його керівництвом, коли американський центробанк надмірно довго тримав процентні ставки на занадто низькому рівні на початку 2000-их років. У відповідь на ці обвинувачення екс-глава ФРС сказав, що докази існування якого-небудь зв'язку між грошово-кредитною політикою та утворенням "бульбашки" “мають дуже слабке статистичне обґрунтування”, пише британська газета Financial Times.
Грінспен висловив подив із приводу того, що багато аналітиків і коментатори бачать причини утворення "бульбашки" на ринку житлової нерухомості в діях ФРС, тоді як аналогічне зростання на ринку житла спостерігалося в інших країнах, де регулюванням займаються інші центральні банки, які проводять свою кредитну політику.
Колишній голова ФРС підкреслив, що найбільш імовірною причиною підйому цін на ринку житла, на його думку, стало “різке зниження довгострокових процентних ставок” по усім світі, що у свою чергу було результатом утворення великих грошових накопичень.
За словами Грінспена, тільки сьогодні може здатися, що американська економіка набрала гарні темпи зростання до 2004 року і ФРС могла почати цикл жорсткості грошово-кредитної політики раніше, ніж це було зроблено.
У своїй статті Грінспен вкотре сказав про те, що центральний банк не може “дути проти вітру” і тим самим регулювати економікою шляхом затвердження процентних ставок на рівні трохи вищому, ніж звичайно при зростанні цін активів. Тим не менше, він відзначає, що “якщо виявиться можливим” проводити грошово-кредитну політику таким чином, він стане “переконаним прихильником стратегії “дути проти вітру”
Грінспен також відповідає на докори тих, хто обвинувачує ФРС у занадто слабких заходах регулювання, через які відбулося серйозне зниження стандартів гарантування розміщення цінних паперів в іпотечній галузі. Проблема, за твердженням Грінспена, полягає “не в слабості регулювання, у нереалістичних уявленнях про те, що регулювальним органам під силу запобігти”.
Колишній голова ФРС сказав, що в корені проблем сектора іпотечного кредитування позичальників з низьким кредитним рейтингом лежать “помилкові оцінки інвестиційного співтовариства”. Загальна манія інвестувати в спочатку високоприбуткові цінні папери, забезпечені ризикованими іпотечними позиками пересилила б будь-які спроби регулювальних органів сповільнити зростання цього сектора, стверджує Алан Грінспен.
Грінспен сказав, що “різкість” відмови від ризикованих вкладень із початку кризи в серпні цього року “здивувала” його і “сильно змінила” його уявлення про масштаб можливих наслідків для економіки. Проте, Грінспен залишається вірним переконанню, що “вільні ринки і конкуренція - кращий спосіб організації економіки”.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас