Як обміняти старий автомобіль на новий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як обміняти старий автомобіль на новий

1009
Прибуток від цього виду діяльності порівнянний з реалізацією нових автомобілів, а часом навіть і перевершує його. Наприклад, американський автодилер Asbury Automotive за рік продає нових машин приблизно на 2,2 мільярди доларів і ще приблизно на 900 мільйонів - старих. Нові автомобілі при цьому приносять прибутку близько 80 мільйонів доларів, а старі - 93 мільйона.
Сьогодні в економічно розвинених країнах за системою trade in продаються приблизно 25% автомобілів. В українських салонах, що пропонують дану послугу, ця цифра досягає лише 5-8%. У зв'язку із цим більшість опитаних нами українських дилерів завзято відмовляються визнавати trade in повноцінним бізнесом, називаючи його тільки побічною послугою, що працює для залучення нових покупців і допомагає зберегти клієнта в рамках одного бренду.
Рентабельність продажів старих автомобілів західними компаніями в середньому досягає 8-10%, у той же час українські колеги скаржаться, що їм ледь вдається працювати лише з незначним прибутком. Розвитку заважає декілька факторів. "Серйозно гальмує цей бізнес ПДВ, що не дає можливості відразу викуповувати автомобілі в приватних осіб, - відзначає Тетяна Ігнатчик, PR-менеджер компанії "Ілта", офіційного імпортера Peugeot в Україні, - а також додаткові обов'язки компанії з оплати прибуткового податку із приватних осіб при продажі автомобіля за договором комісії".
10%-ва втрата ринкової вартості
Багато українських автовласників просто не знають, наскільки зручно та швидко можна обміняти машину за системою trade in. У них існує думка, що автодилери сильно занижують і ціну при покупці старих автомобілів. У цьому є частка правди, оскільки, здаючи автомобіль по trade in, власникові варто змиритися, що в обмін на економію часу та фінансову безпеку угоди він втрачає до 10% ринкової вартості свого транспортного засобу. "Викуповуючи в клієнта автомобіль, ми оцінюємо його в середньому на тисячу доларів нижче від ринкової вартості, за яку надалі його і реалізовуємо", - уточнює Тетяна Ігнатчик.
Природно, що автомобіль, що надійшов за системою trade in, продається трохи дорожче, ніж був прийнятий. "Ця мінімальна націнка повинна покрити операційні витрати автосалону, - пояснює Микита Жиглинський, керівник відділу маркетингу та реклами "Атлант-М Лепсе", - усунення недоліків, утримання автомобіля на майданчику, а також розміщення певної реклами".
Нарешті, є певна вигода і для охочих придбати старий автомобіль в автосалонів, куплений ними попередньо за системою trade in, оскільки дилери пропонують автомобіль, у якому були усунуті виявлені дефекти, зроблена діагностика основних вузлів та агрегатів. Правда, гарантію вітчизняні автосалони на такого роду автомобілі не дають, на відміну від європейських колег, які зобов'язуються безкоштовно виправляти протягом півроку-року всі неполадки, що виникнуть.
На що будуть дивитися
При викупі на вартість авто, крім основних технічних параметрів (року випуску, пробігу, стану лакофарбового покриття, кузовних елементів, комплектації), впливає його походження і "прозорість біографії". "Якщо автомобіль постійно обслуговувався на сертифікованому СТО, а власник використовував оригінальні запчастини - ціна такої машини вища, ніж на авто, куплене в "сірого" дилера", - розповідає Дмитро Старжинський, фахівець із реклами і PR "Дніпро Мотор Інвест".
Ще однією ціноформуючою обставиною виступає популярність марки та моделі в конкретній країні. Наприклад, у Росії та Україні не надто цінуються маленькі машини, тому Audi A3 втратить за системою trade in у ціні більше, ніж, скажімо, А6. А седани Lexus дешевшають удвічі швидше, ніж седани Toyota Camry, оскільки купувати Lexus із пробігом - несолідно, на відміну від моделі Camry.
Також при розрахунку вартості оцінювачі дотримуються негласного правила: за перший рік автомобіль втрачає близько 25% своєї початкової вартості, а потім - по 10% щороку. Лояльність оцінювачі автосалонів можуть проявляти лише в тих випадках, якщо ви - постійний клієнт або маєте намір придбати нову дорогу машину в максимальній комплектації - автомобіль із тих, що не розходяться як гарячі пиріжки.
Info. Механізм покупки нової машини за системою trade in досить простий, і за умови наявності в салоні нового автомобіля може зайняти не більше 1 дня. Для цього необхідно приїхати в дилерський центр, де фахівець відділу trade in першою справою огляне та оцінить машину на спеціальному устаткуванні.
Якщо ціна влаштовує, власникові необхідно зняти автомобіль із обліку в ДАІ і виписати генеральне доручення на фахівця відділу trade in. Потім дилер зараховує вартість старого автомобіля в рахунок передоплати за нову машину або як початковий внесок при оформленні кредиту.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас