Віктор Ющенко пройшовся по верхах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко пройшовся по верхах

Казна та Політика
481
У п'ятницю в Бухаресті завершився саміт НАТО. У цей день відбулися засідання комісії Україна-НАТО і ради Росія-НАТО за участю президентів України і Росії Віктора Ющенка і Володимира Путіна. Ющенко поклав всю відповідальність за подальше просування України в євроатлантичні структури на НАТО, а Путін не минув можливості розкритикувати альянс за політику розширення на Схід.
"Альянс взяв на себе зобов'язання" Засідання комісії Україна-НАТО за участю президента Віктора Ющенка і генерального секретаря альянсу Яапа де Хоопа Схеффера почалося 4 квітня о 8.45. Ющенко, очевидно, все ще був під враженням від подій, які сталися напередодні, головною з яких стала відмова надати Україні План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).
Він висловив впевненість у тому, що в грудні 2008 року на засіданні Північноатлантичної ради, яка відбудеться на рівні міністрів закордонних справ, Україна одержить запрошення до ПДЧ, і згадав про обіцянку прийняти Україну в НАТО. "Це історична подія для нашого народу і держави, тому ми високо цінуємо підтримку наших намірів приєднатися до ПДЧ усіма без винятку членами альянсу", - вкотре заявив Віктор Ющенко.
Тим часом Яап де Хооп Схеффер відзначив, що "на високому політичному рівні" Україна повинна звернути увагу на забезпечення всіх умов, необхідних для приєднання до ПДЧ. "Ми дуже цінуємо наше співробітництво і хочемо розвивати його", - сказав він, після чого засідання продовжилося в закритому режимі.
Приблизно через півтори години Віктор Ющенко і Яап де Хооп Схеффер провели спільну прес-конференцію. Піднявшись на трибуну, Ющенко виявив, що забув ручку і тому не може конспектувати тези вступної промови Схеффера. Ситуацію виправив офіційний представник альянсу Джеймс Аппатурай. Він спустився до членів, що сиділи в перших рядах, української делегації, взяв ручку і передав її українському президентові.
Яап де Хооп Схеффер знову нагадав про згоду представників альянсу на приєднання України до НАТО, а Віктор Ющенко ще раз повторив, що 3 квітня наша країна одержала "сильний та очевидний текст щодо української перспективи в НАТО". "Це перший випадок, коли НАТО направило свою заяву країні, яка 73 роки перебувала під комуністичним впливом", - заявив Ющенко. За його словами, голови держав та урядів країн-членів НАТО відзначили, що Україна внесла "винятковий внесок у підтримку безпеки".
"Ми єдина держава, що не є членом НАТО, але бере участь у всіх миротворчих операціях альянсу", - сказав Ющенко, подякувавши наостанок генсеку за "блискучу терпимість, розважливість і мудрість".
Потиснувши руку українському президенту, Яап де Хооп Схеффер повернувся до залу. Журналістам запропонували задавати питання. І тут з'ясувалося, що конкретизувати "історичне" рішення НАТО відносно України Схеффер не має наміру. Він відмовився назвати щирі причини, що перешкодили Україні одержати ПДЧ уже в Бухаресті. За офіційною інформацією, їх три: відсутність підтримки ідеї приєднання до альянсу в українському суспільстві, відсутність взаєморозуміння і конструктивної роботи гілок влади, насамперед президента і прем'єр-міністра, а також небажання псувати відносини з Росією, що недвозначно заявляла про перегляд своїх відносин убік погіршення і до України, і до Грузії, і до НАТО.
- Не хочу привселюдно говорити про питання внутрішнього порядку. І президент Ющенко, і я повністю згодні, що результатом консультацій є категорична заява: Грузія та Україна стануть членами НАТО. Тут не може бути помилкового твердження, - сказав Схеффер. Ще одне уточнююче питання на цю ж тему дещо вивело генсека НАТО з рівноваги.
- По-моєму, ця пропозиція є дуже чіткою і не викликає сумнівів. Я не можу додати ні більше, ні менше. У грудні міністри (іноземних справ) дадуть свою оцінку. Крапка, - роздратовано заявив Яап де Хооп Схеффер.
- Я повинен додати, - відразу підхопив Віктор Ющенко. - Після свого рішення НАТО взяло на себе зобов'язання, що Україна стане членом альянсу.
"Що за маячня?" Після від'їзду української делегації з Бухареста в рамках саміту почала свою роботу рада Росія-НАТО, участь у якій прийняв президент РФ Володимир Путін.
Протокольна зйомка цієї зустрічі транслювалася на великих телеекранах, установлених у прес-центрі, але вся робота ради проходила в закритому режимі. Після закінчення зустрічі до представників ЗМІ вийшов Яап де Хооп Схеффер. Але він раптово перервав спілкування із пресою, заявивши лише про досягнення угоди щодо транзиту невоєнних вантажів через територію Росії для забезпечення операції НАТО в Афганістані.
- У нас є питання, з яких наші точки зору розходяться. Це розширення НАТО, проблема незалежності в Косово, адаптація договору ДОВСЄ. Я б не сказав, що в нас немає прориву з цих проблем, - уточнив Схеффер, тим самим давши зрозуміти, що "російський фактор" в ухваленні рішення щодо України і Грузії все-таки мав місце.
Передбачалося, що від російської сторони підсумки зустрічі прокоментує міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Однак до журналістів вийшов президент Російської Федерації Володимир Путін. На його появу представники російських ЗМІ відреагували вигуками "yes!" та оплесками. Привітавшись із аудиторією, Путін відзначив конструктивність бесіди, що відбулася, і майже відразу перейшов до критики НАТО.
- Результативність нашого співробітництва (з альянсом) буде залежати від того, наскільки країни НАТО будуть ураховувати інтереси Росії. Не секрет, що на шляху розвитку наших відносин є серйозні перешкоди. Це тривале розширення НАТО, створення військової інфраструктури на території нових членів, криза навколо ДОВСЄ і Косово, плани розміщення в Європі елементів стратегічної ПРО США. Поява на наших кордонах потужного військового блоку буде сприйнята в Росії як пряма загроза безпеці нашої країни, - заявив Путін. Таким чином, стало очевидно, що навіть через дев'ять місяців, коли долю України в НАТО будуть вирішувати голови МЗС країн альянсу, Росія як і раніше буде проти. Критикуючи розширення НАТО, Путін згадав і про Україну.
- Якщо та чи інша країна є членом НАТО, вона претендує на те, щоб вважатися демократичною. А скільки у світі країн, яким ніхто не відмовляє в демократичному устрої і які не є членами НАТО? Або от Україна. Якби її вчора прийняли в НАТО - вона б стала демократичною. Виходить, сьогодні вона - не демократична. Що за маячня?
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас