Столична містобудівна рада: головна проблема - місця для паркування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столична містобудівна рада: головна проблема - місця для паркування

Нерухомість
374
Автостоянки, підземні і наземні гаражі є важливого складового будь-якого великого об'єкта нерухомості, і їхня недостатня ємність нерідко є приводом для критики проекту з боку членів містобудівної ради.
Але як забезпечити паркінг відповідно до нормативних вимог, якщо для нього просто немає місця? На це питання намагалися відповісти автори зовсім двох різних об'єктів, що представляли свої проекти в середу.
Нова будівля банку
Всім відомий золотаво-жовтий будинок на пров. Тараса Шевченка, що виріс ще на межі тисячоріч, - головний офіс одного з найбільших українських банків. Згодом, у зв'язку з потребою в додаткових площах, "Промінвестбанк" виступив замовником ще трьох об'єктів реконструкції і будівництва на сусідніх ділянках - на вул. Софійській, 5 і 7-а, у пров. Т. Шевченка, 11, а також у пров. Т. Шевченка, 8-б. Проект останнього був розглянутий вчора на містобудівній раді.
Розташована нині на ділянці 5-поверхова будівля була побудована близько 100 років тому, але не є пам'яткою архітектури, а належить до так званої цінної фонової забудови міста. Передпроектні пропозиції її реконструкції з надбудовою і прибудовою були схвалені з деякими зауваженнями ще восени минулого року.
Ділянка проектування становить 0,075 га. Відповідно до проекту, існуючий будинок пропонується підняти на один мансардний поверх, зміцнити стіни, а також прибудувати до нього невеликий 6-поверховий будинок. При цьому пляма забудови збільшитися приблизно на 9% - на 55 кв. м, а загальна площа споруди зросте з 3,37 тис. до 3,65 тис. кв. м. Банк має намір використати це приміщення як комп'ютерний центр, у якому зможуть працювати від 180 до 200 чоловік.
За словами головного архітектора проекту Алли Костелової (ДП "НДІпроектреконструкція"), проведене технічне обстеження сусідніх будинків показало, що майбутнє будівництво не принесе їм шкоди. Крім того, В'ячеслав Мандибура, заступник директора департаменту капітального будівництва "Промінвестбанку", запевнив, що з розташованим поблизу пам'ятником архітектури домом-музеєм Тараса Шевченка сьогодні вже укладена домовленість про надання банком матеріальних коштів і допомоги у вигляді ремонтних робіт, а також будівництва огородження.
Більшість зауважень і вимог, отриманих за результатами попереднього розгляду, автори проекту виконали. Був здійснений хімічний аналіз для встановлення початкового забарвлення фасаду (воно виявилося зеленуватим), проведене узгодження з Головним управлінням охорони культурної спадщини і підготовлені матеріали для узгодження з Київським товариством охорони пам'яток, розроблена концепція вечірнього підсвічування будинку.
У той же час, містобудівна рада відправила проект на доопрацювання. Основна причина - це не досить переконлива демонстрація забезпечення паркувальними місцями майбутнього комп'ютерного центру. Розмір майданчику, вік будинку, а також тісного підвального приміщення не дозволяють облаштувати навіть мінімальну стоянку на проектованій ділянці.
Автори пропонують вирішити проблему розміщення автомобілів за рахунок паркінгів на сусідніх ділянках. Зокрема, у пров. Т. Шевченка, 11, передбачене будівництво будинку, у якому планується розмістити страхову компанію "Промінвестбанку". Відповідно до проекту архітектора Світлани Акопник ("Київзндіеп"), що розглядався в листопаді, тут буде побудований 7-поверховий бізнес-центр площею 11,7 тис. кв. м, при цьому площа офісів складе 2,7 тис. кв. м. Офісні приміщення розраховані на 350, а бізнес-центр - на 400 працівників. У паркінгу ж зможе розміститися 150-200 автомобілів. Поки, щоправда, цей проект відправлений на доопрацювання.
У червні ж 2007 року зодчі погодили інший проект, що на замовлення "Промінвестбанку" розробляє Ігор Олександрович ("Крамалл Студіо"). Він припускає реконструкцію пам'ятки архітектури, розташованої на вул. Софійській, 7-а, і будівництво нового 5-поверхового будинку на вул. Софійській, 5, Тут з'явиться 37 паркувальних місць.
У результаті обговорення, члени містобудівної ради рекомендували замовникові об'єднати матеріали по всіх трьох майданчиках і показати наочно, скільки і яких паркувальних місць припаде на кожен об'єкт, а скільки піде на потреби міста.
Крім того, запропоновано розглянути можливість не реконструкції, а знесення будинку зі збереженням лише його фасадної частини. Застаріла житлова планувальна структура, на думку архітекторів, не підходить для потреб сучасних адміністративних приміщень.
Центр позашкільної освіти
У середу містобудівна рада розглянула і погодила проект будівництва центру позашкільної освіти на території середньої школи №175 на вул. Щербакова, 58-а. За словами автора проекту Олександра Завистовського ("Будівельно-Інвестиційна Артіль"), на місці 1-поверхових споруд, що вже непридатні, буде побудований 3-поверховий будинок загальною площею 1982 кв. м і проведений благоустрій прилеглої ділянки. Відповідно до проекту, новий центр розрахований на 100 дітей старше 4-го класу, які або вчаться в 175-ій школі, або живуть у сусідніх будинках.
Створення першого такого центру за бюджетні кошти ініціювала Шевченківська райадміністрація разом з Управлінням освіти району. За словами заступника голови районної адміністрації Василя Пінчука, на території району планується побудувати 12 подібних дитячих установ площею більше 1,5 тис. кв. м кожна.
Оцінюючи проект із архітектурної і містобудівної точки зору, зодчі відзначили, що представлений варіант будинку трохи старомодний. Вони рекомендували виконати його "у своєму часі", створити зразок "фантастичної школи". Крім того, на думку архітекторів, потрібно зробити технічний підвал або надбудову.
Найбільше ж спірним моментом виявилися все ті ж місця для автотранспорту. Автори запропонували створити невелику на 4-5 місць стоянку короткострокового стояння автомобілів (до 15 хв.), щоб батьки могли під'їхати до центру і забрати дітей додому у вечірній час.
У той же час, паркування і заїзд автотранспорту на територію шкіл заборонені. Єдиною альтернативою, за словами Олександра Завистовського, може слугувати невеликий асфальтований майданчик на межі території школи, який потрібно буде відгородити. Але тут також може розміститися не більше 5 авто одночасно. Інший транспорт прийдеться залишати на вул. Щербакова.
На наступний розгляд автори повинні представити план благоустрою всієї території школи, а не однієї її частини
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас