Азія відрікається від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азія відрікається від долара

Валюта
3205
Наприкінці березня керівники центробанків 16 країн Південно-Східної Азії (регіону SEACEN, куди входять Південна Корея, Індонезія, Малайзія, Сінгапур) обговорили питання диверсифікованості своїх резервів.
Приводом для зустрічі стало падіння прибутковості доларових активів, які поки домінують у резервах. Однак монетарна влада цих країн збирається перевести частину валютних резервів (що перевищують трильйон доларів) у державні боргові зобов'язання азіатського регіону.
Зараз прибутковість держоблігацій багатьох країн Азії досить висока. Приміром, індонезійські десятилітні папери приносять 6,06%, філіппінські - 7,16% річних. Тоді як американські казначейські папери приносять тільки три відсотки доходу. Але найбільш перспективними для зберігання резервів є облігації Південної Кореї і Китаю (хоча доступ до останніх поки обмежений). Центробанки покладають надію на Китай і його валюту, але поки не квапляться з остаточним вирішенням питання щодо резервів.
Однак аналітики сумніваються, що бурхливе зростання китайської економіки пом'якшить наслідки падіння попиту в США. Збільшення імпорту в Китаї могло б стимулювати розвиток азіатських економік. Але це може відбутися лише за рахунок паливно-енергетичних та інших сировинних ресурсів, адже потребу в готових товарах Китай цілком покриває за рахунок національних виробників. До того ж цю країну зачепила іпотечна криза. Минулого тижня китайський держбанк Bank of China відзвітувався про свої фінансові результати за минулий рік. Через свої списання (Bank of China інвестував в американську іпотеку близько п'яти мільярдів доларів) він продемонстрував найменші темпи зростання прибутковості серед інших фінансових установ Китаю.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас