Євро слабшає в макроекономічній невизначеності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро слабшає в макроекономічній невизначеності

Валюта
935
Єдина європейська валюта помітно слабшає в четвер 3 квітня проти японської ієни та американського долара на азіатських торгах перед виходом даних щодо роздрібних продажів у Старому світі, які можуть вказати на далеко не найблагополучніше становище економіки.
Євро слабшав до $1,5646 о 12:33 за токійським часом з $1,5686 увечері в Нью-Йорку, коли єдина європейська валюта відвоювала в американської майже піввідсотка. Євро також слабшав проти ієни до 160,26 з 160,56 напередодні. Британський фунт стерлінгів також відтіснив євро до 78,74 пенсів з 78,92 увечері в Нью-Йорку. При цьому сама ієна торгувалася з незначними змінами щодо долара біля позначки 102,44 ієн з 102,36 ієн напередодні. Станом на 10:15 за Москвою, курс євро до долара перебував на позначці $1,5644 -42 пункту, до ієни 160,97 ієн, а до британського фунта на позначці 0,7870 -22 пункту.
Згідно із прогнозами економістів, роздрібні продажі в Європі за лютий виросли лише на 0,2% проти 0,4% зростання за січень. На думку фахівців Міжнародного валютного фонду, найбільш глибока криза в США із часів Великої депресії поступово поширює свій вплив і на Європу, що не зможе залишитися осторонь від американських проблем. Згідно із прогнозом МВФ, економіка єврозони в 2008 році покаже темпи зростання на рівні близько 1,3% проти попередньої оцінки 1,6%. Багато аналітиків вважають, що позиція ЄЦБ може змінитися під тиском негативних тенденцій в економіці і центральний банк все-таки піде на зниження ставки протягом поточного року, що приведе до ослаблення євро.
Однак на порядку денному не тільки дані щодо роздрібних продажів у Європі, але й звіт американського Інституту менеджерів щодо закупівель, щодо стану невиробничої сфери економіки США за березень. Згідно з попередніми прогнозами, індекс невиробничого сектора в березні знизиться до 48,5 пункту в порівнянні з 49,3 пункти в лютому. Втім, у січні індекс перебував на позначці 44,6 пункту. Однак не можна виключати і приємних сюрпризів. У вівторок був опублікований індекс інституту в обробній промисловості, що виявився вищим від прогнозів.
Тому позитивні очікування індексу ISM у невиробничому секторі впливають на долар. Dollar Index, що порівнює американську валюту з шістьма валютами основних торговельних партнерів, виріс до значення 72,378 пункту з 72,259 напередодні.
Незважаючи на заяви голови ФРС США Бена Бернанки (Ben S. Bernanke) про те, що в перших двох кварталах 2008 економіка США може зазнати рецесії, трейдери трохи стримали свої очікування щодо продовження агресивного зниження ставки центрального банку. Відповідно до ф'ючерсів на рішення ФРС, торгованих на Chicago Board of Trade, імовірність зниження ставки на 25 базисних пункту оцінюється ринком в 88%, а зниження на 50 базисних пункту на рівні 12%. Днем раніше співвідношення становило 76% і 24% відповідно.
Тому не можна виключати, що зміцнення долара може продовжитися після виходу даних щодо роздрібних продажів у Європі, а також публікації звіту Інституту менеджерів щодо закупівель у США. Зростання може підсилитися, якщо дані щодо США виявляться вищими від очікувань, привівши до позитивної динаміки на фондовому ринку.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас