Весняне загострення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Весняне загострення

Валюта
1364
17 березня 2008-го курс долара знизився з $1,5807 до $1,5903 за один євро. З початку року на світових ринках американська валюта подешевшала на 7,7%. Падіння долара спричинене погіршенням ситуації в економіці США: посиленням дефіциту торговельного балансу США, сповільненням темпів зростання ВВП і високою інфляцією. Останній обвал валюти стався на тлі новин про продаж найбільшого американського інвестиційного банку Bear Sterns - фінансова криза в США набирає обертів.
На початку березня 2008 року Контракти прогнозували зростання вартості долара на 1-2% і зниження курсу євро в Україні за підсумками 2008-го (див. "Рейтинг інвестиційних інструментів", № 10, 2008). Свій прогноз ми будували на основі узагальнених оцінок аналітиків, більшість з яких назвали євровалюту переоціненою.
Однак після березневого зниження долара експерти переглянули свої прогнози на користь європейської валюти: на їхню думку, долар і цього року не зможе відвоювати втрачені позиції. Зростання євро триватиме, долар до кінця року може подешевшати до 1,7-1,8 USD/EUR. Для українського фінансового ринку це означає підвищення офіційного курсу євро до гривні на 10-15% за підсумками року (з початку січня євро вже подорожчав на 6,1%, або 50 коп.). Готівковий долар, найімовірніше, подешевшає на 1-2%.
Зелений-зелений
Протягом останніх семи років долар втрачає свої позиції. З 2001-го американська валюта подешевшала майже вдвічі. Євро почав стрімко дорожчати з позначки 0,82 USD/EUR (історичний мінімум вартості євровалюти). У 2000-му економіка США значно випереджала темпи зростання європейської. Однак у 2000-2001 роках спалахнула криза доткомів, збанкрутували кількасот американських IT-компаній, різко посилився дефіцит торговельного балансу США, підвищився рівень безробіття в країні. Проблеми в американській економіці відразу ж позначилися на доларі.
Головною причиною торішнього подорожчання євро і падіння долара стала криза на американському ринку іпотеки, спричинена різким сповільненням темпів зростання будівництва у США, зниженням цін на житло, дефолтом банківських позичальників і деяких місцевих фінустанов. "У 2007-му на тлі цих подій значно погіршилися показники зростання американської економіки", - каже Олексій Козирев, директор казначейства банку "Хрещатик".
Для активізації банківського сектору та економіки загалом Федеральна резервна система США почала знижувати облікову ставку: 18 вересня 2007-го - до 4,75%, 31 жовтня - до 4,5%, 12 грудня - до 4,25%, 22 січня 2008-го - до 3,5%, 17 березня - до 3,25%. Таким чином ФРС намагається здешевити позикові кошти для місцевих банків, однак поки що без очікуваного ефекту. За прогнозами аналітиків, фінансова криза триватиме щонайменше до кінця 2008 року.
Проблеми на американському фінансовому ринку негативно позначилися на стані європейської економіки, яка і без "допомоги" з-за океану переживає не найкращі часи: у більшості країн єврозони досить висока, за західними мірками, інфляція - 5-6% на рік. "Зміцнення євро призвело до значного зростання цін на європейські товари, вони стають неконкурентоспроможними на світовому ринку", - каже Олексій Козирев. Зараз багато країн Євросоюзу зацікавлені у зміцненні позицій долара до євро. Європейські центробанки намагатимуться послабити вартість євровалюти, впевнені західні економісти.
Однак більшість із них при цьому уточнюють: у 2008-му падіння долара триватиме. Аналітики вважають, що у квітні курс американської на світових ринках зміцниться до 1,57 USD/EUR. Загалом протягом року котирування можуть сягнути 1,7-1,8 USD/EUR.
Прогноз
Українцям вигідніше тримати заощадження в євро та гривні, вважають вітчизняні експерти. Вартість євро в Україні зростатиме відповідно до світових тенденцій. При цьому наприкінці року НБУ може все ж таки зважитися на ревальвацію гривні, оскільки одне з головних завдань уряду - приборкання інфляції. Сьогодні, в умовах дефіциту платіжного балансу, Нацбанк навряд чи піде на зміцнення гривні.
"Якщо у 2008-му він не відпустить національну валюту у вільне плавання, зростання споживчих цін може сягнути 20% за підсумками року", - попереджає Ерік Найман, начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку. Збереження прив’язки гривні до долара, що падає, посилює інфляційний тиск на вітчизняну економіку: імпортні товари з Європи надто дорогі для місцевого населення в перерахуванні на гривню. Якщо гривню ревальвують, заощадження в доларах знеціняться, готівковий курс знизиться до 4,9-5,0 UAH/USD, - застерігає Олексій Козирев.
Ерік Найман вважає, що у зв’язку з останніми новинами зі світових фінансових ринків українці почнуть позбуватися готівкових доларових заощаджень. "Розпродаж американських грошових знаків посилить процес зміцнення гривні", - міркує Найман. Однак поки що позбуватися доларів українці не поспішають: за останні півроку населення купило інвалюти (здебільшого американської) на $4,2 млрд більше, ніж продало.
Березневе падіння курсу долара на світових ринках на українському позначилося лише здешевленням американської валюти на міжбанківському ринку (14-17 березня котирування долара знизилися до 5,00 UAH/USD) і зростанням офіційного курсу євро до гривні на рівні 7,92 UAH/EUR.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас