Свобода пересування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свобода пересування

416
Це як ланцюгова реакція. Спочатку ми взагалі дивувалися як це можна - взяти і поїхати за кордон, а потім повернутися додому.
Потім - розсмакували іноземні курорти. Далі - навчилися розрізняти рівень сервісу. Потім - експериментували з різними країнами. І нарешті... переситилися, чи що. Традиційний організований відпочинок уже не приваблює. Хочеться зробити все так, як сам того побажаєш. У цьому бажанні є кілька аспектів.
Перший - економічний
Самостійне планування подорожі може допомогти дійсно значно заощадити. Адже популярні напрямки наших масових "виїздів" останнім часом до непристойності подорожчали. А "сам собі турагент", що все грамотно організував, може визначити ціну, що з урахуванням переїздів, харчування і проживання буде дорівнювати вартості всього лише перельоту "назад", здійснюваного традиційною авіакомпанією. Але подібного ефекту вдається домогтися не завжди. У багатьох випадках покупка путівки від турфірми виходить вигіднішою. Тоді які ще аргументи?
Другий - свобода вибору
Будь-які дати, будь-яка тривалість подорожі, будь-які види транспорту, будь-які напрямки пересувань, будь-який тип нічлігу - список можна продовжувати. Крім того, є ще місця, куди "не ступала нога" наших туроператорів. Між іншим, вони дуже привабливі за якістю і ціною. Потрібно враховувати динаміку курсів валют та останні зміни на ринку авіаперевезень: найчастіше переліт на інший кінець світу виявляється дешевшим від перельоту на якийсь середземноморський курорт. Те ж саме стосується вартості послуг "там" у перерахунку, скажімо, на рублі. Організація поїздки за допомогою турфірми в такі "неходжені" місця може вилитися в копієчку.
Третій - організаційний
Нараховується більше 60 країн світу, куди наші співгромадяни можуть потрапити або без візи, або одержавши так звану VOA - visa on arrival, візу після прибуття. А з розширенням Шенгенського простору ми можемо без додаткових формальностей переміщатися майже по всій Європі, і це відкриває нові можливості для самостійних поїздок. Виходить - довідався, замовив, поїхав.
Правда, найчастіше послуги турфірми однаково будуть потрібні на початковому етапі, хоча б для одержання так званого туристичного ваучера в умовно безвізові країни. Часто без посередництва турфірми важко оформити і шенгенську візу. Втім, як показує практика, усе насправді можна вирішити.
Четвертий - ментальний
Немає потреби приховувати: більшості з нас просто необхідно під час подорожі дистанціюватися від "російського духу". Адже в багатьох місцях наші співвітчизники вже встигли заробити погану репутацію. Звідси і не завжди адекватне ставлення обслуговуючого персоналу, місцевого населення і туристів з інших країн. Буває, що конкретні готелі не працюють із російськими туроператорами з принципових міркувань. І тільки самостійне бронювання допоможе обійти це обмеження. Доходить до того, що подібні готелі - з російськими туристами в "чорних" списках - можна знайти навіть у Туреччині.
А загалом самостійна організація короткої або тривалої подорожі - заняття саме по собі надзвичайно захоплююче. Головне тут - усе робити заздалегідь, бути уїдливим, не нехтувати дріб'язками та вміти рахувати. Спробувавши раз, ви вже не зумієте відмовитися від амплуа "сам собі турагент".
Арсенал "сам собі турагента"
Для того щоб самостійно організувати будь-яку подорож, знадобляться всього дві речі. Перша - високошвидкісний доступ в Інтернет. Ви зможете вирішити майже будь-які питання: спланувати маршрут, познайомитися з досвідом "бувалих", купити квитки, забронювати готель, оплатити трансфер з аеропорту і т.п. - буквально не встаючи зі стільця. Втім, щоб казка стала бувальщиною, необхідна друга річ - банківська пластикова картка. Із цього місця трохи докладніше. Для бронювання в Інтернеті не підійдуть доступні картки типу Visa Electron, Maestro або MasterCard Electronic. Вам будуть потрібні картки рівня Visa Classic або MasterCard Standard. З їхньою допомогою ви зможете скористатися будь-яким сервісом онлайн-бронювання - не тільки готелів, але й авіа-, залізничних та автобусних квитків, орендувати автомобіль і т.д.
Розповсюджена рекомендація - замовити картку спеціального типу, призначену тільки для операцій у Мережі. Такі є і в Visa, і в MasterCard. Ми, у свою чергу, не рекомендуємо поводитися подібним чином. Так звані віртуальні картки гарні для покупок, що не припускають прямого контакту з постачальником товару або послуги. Добре подібною карткою платити за книжки або музичні диски. Але з авіаквитками та готельними номерами усе складніше.
За певних обставин вам потрібно пред'явити і розплатитися саме тією карткою, якою здійснювалося бронювання. Наприклад, із цією вимогою можуть зіткнутися пасажири деяких авіакомпаній у деяких аеропортах. Якщо, скажімо, необхідно доплатити за "зайві кілограми" багажу, оператор прийме тільки платіж по тій же картці, по якій були куплені квитки - і ніякої готівки! Те ж саме з готелями. Вас можуть попросити пред'явити саме ту "кредитку", за допомогою якої проводилося бронювання, і звірити її дані з даними вашого закордонного паспорта (а раптом ви шахрай?). Так що ніяка "віртуальна" картка тут не пройде - потрібна справжня, звичайна. Якщо ж все-таки вас хвилює безпека платежів в Інтернеті, заведіть собі для цих цілей окрему "кредитку" та обов'язково налаштуйте функцію SMS-інформування про усі операції
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас