ФДМ: Інтерес до приватизації ОПЗ зберегли 9 з 11 компаній, що подавали запит на попередньому конкурсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ: Інтерес до приватизації ОПЗ зберегли 9 з 11 компаній, що подавали запит на попередньому конкурсі

Фондовий ринок
151
Заявки на ознайомлення з ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) у рамках конкурсу із продажу 99,52% його акцій подали дев'ять із одинадцяти компаній, що цікавилися участю в попередньому конкурсі, оголошеному торік, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови Фонду держмайна (ФДМ) Олександр Потімков.
"Усього подано вже 14 таких заявок, з них - п'ять нових. Тобто, з 11, що цікавилися в минулому році всього мінус два", - сказав він.
Потімков не назвав компанії, які цікавляться можливістю участі в конкурсі, але уточнив, що по одній компанії припадає на Росію, Великобританію, Норвегію та Естонію, тоді як всі інші компанії формально є українськими.
У той же час, додав заступник голови Фонду, серед цих українських компаній є дочірні щодо іноземних підприємств.
Як повідомлялося, Україна 20 лютого офіційно оголосила відкритий конкурс із елементами аукціону із продажу пакета акцій ВАТ "ОПЗ" у розмірі 99,52% акцій з початковою ціною 3 млрд грн. Конкурс відбудеться через 75 днів після дати оголошення. Крок збільшення ціни при його проведенні встановлений у розмірі 30 млн грн.
Відповідно до публікації, брати участь у конкурсі можуть компанії, що три останні роки здійснювали прибуткову діяльність, не зареєстровані в офшорній зоні і надали інформацію про пов'язаних з ними осіб.
У порівнянні з умовами конкурсу, оголошеного в серпні 2007 року, що так і не відбувся, у новому конкурсі закріплена норма про безперешкодний доступ експортерів аміаку до комплексу перевалки в рамках встановлених Мінпромполітики квот і встановлення єдиних тарифів на перевалку за узгодженням з Мінекономіки та Мінпромполітики.
Крім того, терміни зобов'язань про збереження покупцем чисельності персоналу і його пільг скорочені до 10 років, однак введена вимога про підвищення за три роки середньої зарплати до рівня середньої зарплати на аналогічних підприємствах Європейського Союзу та посилені екологічні вимоги.
В умови конкурсу вписана нова норма про право ФДМ припинити зобов'язання за договором купівлі-продажу з переможцем конкурсу у випадку неналежного виконання ним зобов'язань у відповідності зі ст. 651 Цивільного кодексу України.
Запит на інформацію про конкурс в 2007 році зробили 11 компаній, з яких названі були дев'ять: Yara International АSA (Норвегія), ВАТ "Азот" (Черкаси, Україна), ВАТ "Мінерально-хімічна компанія "Єврохім" (Москва), ВАТ "Чернігівське хімволокно" (Україна), російське ВАТ "Акрон" (Великий Новгород, входить у холдинг "Акрон"), ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл., Україна), ВАТ "Ренова-Україна", російське ВАТ "СИБУР Холдинг", а також приватна міжнародна холдингова компанія відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа Group DF (GDF, Відень), що мала намір брати участь у конкурсі через естонського виробника мінеральних добрив АТ "Нітроферт".
ФДМ України прогнозує, що цього року інтерес до продажу об'єкта не знизиться. На думку аналітиків фондового ринку, ціна продажу пакета акцій може скласти до $1 млрд.
ОПЗ в 2007 році збільшив чистий прибуток на 30,5% - до 308,83 млн грн, чистий дохід - на 18,6%, до 2 млрд 228,862 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас