Чи рентабельно займатись сільським господарством в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи рентабельно займатись сільським господарством в Україні?

Аграрний ринок
549
За попередніми даними, рівень рентабельності сільського господарства України в 2007 році склав 14,4%.
Про це УНІАН повідомили в прес-центрі Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) з посиланням на попередні дані підрахунку результатів господарської діяльності сфери АПК в 2007 році Державного комітету статистики.
Відповідно до повідомлення, у рослинництві цей показник досяг позначки 32,1%, а у тваринництві знизився до -13,3%.
Значно кращий результат проти минулого року отриманий від вирощування зернових культур (27,9%) і соняшника (74,9%). Характерно, що за статистикою збитки у тваринництві в 2007 році одержали не тільки виробники свинини і яловичини, але й м'яса птиці - мінус 18% у порівнянні із плюс 12,1% в 2006 році.
Найвищими показники рентабельності с/г виробництва були у Львівській (28,6%), Луганській (28,6%), Полтавській (27,6%), Кіровоградській (26,8%) областях і місті Києві (43,5%). У Волинській і Донецькій областях сільськогосподарське виробництво взагалі було збитковим - мінус 0,6% і мінус 1,3% відповідно.
У повідомленні відзначається, що раніше Міністерство аграрної політики прогнозувало збільшення рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції в 2007 році до 20%.
Коментуючи відзначені дані, керівник групи експертів УКАБ Володимир Лапа акцентував увагу на нестабільності економічних показників роботи сільгосппідприємств. "Ситуація, коли рентабельність виробництва певної продукції змінюється на 20-30% щорічно, є несприятливою для галузі, що потребує значних інвестицій, оскільки відсутня впевненість у майбутньому", - відзначила Лапа.
За словами президента УКАБ Алекса Лісітси, факторами нестабільності економічних показників є не тільки зовнішні фактори, такі як підвищення цін на зерно, але й зміни платоспроможності та попиту в Україні, нестабільність виплати дотацій і доплат, рівень контрабандних поставок тощо.
"Крім цього, не слід забувати, що рентабельність сільського господарства на рівні нижче 15% зафіксована з урахуванням наявних субсидій і пільг, у тому числі податкових, тому ми повинні досить виважено підійти до формування середньострокової стратегії підтримки та оподатковування галузі, щоб не знищити наявне зростання, особливо в умовах підвищення конкуренції з боку імпортної продукції при вступі до СОТ", - додав Лісітса.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас