ДІУ зробить іпотеку доступнішою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДІУ зробить іпотеку доступнішою

Кредит&Депозит
432
Правління ДІУ повернулося до розгляду питання про зниження початкового розміру авансу позичальника з 25% до 5%.
А щоб не виходити за межі нормативу, держустанова запропонує страховикам страхувати додаткові фінансові ризики позичальників.
Про це повідомило джерело в робочій групі уряду з розробки програми забезпечення молоді доступним житлом, що побажало залишитися неназваним.
За його словами, у рамках розробки програми із забезпечення молоді доступним житлом (тут ДІУ перебуває між двох вогнів - Кабміном і секретаріатом президента), правління запропонувало свій варіант полегшення доступу позичальників до позик, що рефінансуються ДІУ. Іпотечна установа розглядає можливість допуску страхових компаній до схеми роботи держустанови.
Страховикам можуть дозволити додатково страхувати до 20% початкового внеску покупця нерухомості в кредит. Оплачувати страхування буде позичальник, що одержить право внести 5% авансу та застрахувати погашення ще 20% вартості кредиту як фінансовий ризик у СК.
Розмір виплати за страховку буде залежати від того, яку суму залишилося виплатити позичальникові, щоб довести суму боргу до 75% від вартості застави. За словами співрозмовника, на поточний рік ДІУ запланувало випуск облігацій на суму 2,5 млрд. грн.
Таким чином, страховики зможуть застрахувати зобов'язання позичальників приблизно на 0,5 млрд. грн. Співробітник ДІУ вважає, що це залучить страхові компанії до співробітництва з іпотечною установою і полегшить проходження в Раді урядового законопроекту №2123. Цей документ передбачає можливість для СК тримати в облігаціях ДІУ до 15% своїх резервів.
До того моменту, як почалися перегони ставок на міжбанківському ресурсному ринку, банки - партнери держустанови купували іпотечні облігації ДІУ. Ці цінні папери включені в другий рівень лістингу ПФТС і з недавнього часу приймаються НБУ як застава під рефінансування. У свою чергу страхові компанії не були зацікавлені в придбанні облігацій ДІУ з двох причин: через спірні питання з рейтингом цього інструмента, і тому, що формування резервів СК контролюється Держфінпослуг тільки на звітну дату.
У ДІУ сподіваються, що, запропонувавши страховикам потік клієнтських платежів, вони зможуть переконати СК вкладати гроші у свої облігації. "Швидше за все, це буде питання домовленості: ДІУ акредитовує страховика, а він зобов'язується купити облігацій ДІУ на певну суму", - говорить співрозмовник.
Голова ДІУ Кирило Шевченко цю інформацію спростовує. "Так, ми дійсно обговорюємо питання зменшення початкового внеску з 25% до 5% за участю страхових компаній у страхуванні фінансового ризику. У цьому випадку нормативне значення коефіцієнта залишається на рівні 75%, як і закріплено в законодавстві, що регулює роботу ДІУ, - говорить чиновник. - При цьому ми дійсно будемо акредитовувати СК, але забезпечення клієнтського потоку для них - завдання банків-кредиторів".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас