Електронний гаманець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронний гаманець

2941
Найзручніший спосіб зберігання грошей на термін від одного до трьох місяців
Початок весни - саме час задуматися про літню відпустку і можливість себе побалувати закордонною поїздкою або відпочинком у рідному Криму. Однак у кожного, хто хоче назбирати грошиків на цю ідею, виникає невелика проблема: як їх не витратити ДО відпустки або іншої знаменної події (ювілей дружини або чоловіка, річниця весілля, вступ чада в школу або інститут і т.д.), і як вберегти хоча б частину коштів ПІСЛЯ того, як подія відбудеться. Допомогти Вам може електронний гаманець. "Простобанк Консалтинг" допоможе Вам підібрати найзручніший спосіб зберігання грошей на термін від одного до трьох місяців.
Бабусина панчоха
Ледачим скептикам, які не хочуть довіряти гроші банкам, створюючи електронний гаманець, не хочуть напружуватися для відкриття накопичувального рахунку або інших операцій, які ми опишемо в наступних пунктах, є традиційний спосіб зберігати заощадження. Наприклад, у матраці, у конвертику в комоді з білизною, у панчосі за плитою або в банці з-під цукру на кухні.
Якщо Ви вирішуєте, що саме в такий спосіб Ваша зарплата та інші трудові і нетрудові доходи будуть спокійніше себе почувати, у вас є на це підстави. Насамперед, тому, що як стверджують психологи, якщо відкладаєш гроші вдома, то до них відчуваєш якийсь трепет. Це не те, що платіжна картка. Черв'ячок усередині так і гризе: вона ж платіжна, нею потрібно розплатитися!
Втім, існують істотні недоліки "бабусиної панчохи" при довірі їй грошей. По-перше, банальна крадіжка. Це довів ще "князь Милославський". По-друге, інфляція (якщо зберігати кошти у гривні). Уже з початку цього року зростання цін "їсть" до 3% вартості нашої національної валюти щомісяця. За три місяці Ви можете віддати в повітря "десятину" купівельної спроможності накопиченого.
Щоб не мучитися щовечора перед телевізором, не вичитувати в інтернеті заповітну цифру інфляції і не займати голову її причинами, але все-таки і не нести гроші в банк, варто переказати гроші у валюту. Природно, у ту, у якій Ви збираєтеся їх потім витратити. Якщо відпочити в Європі - у євро. Якщо ж очікуєте заняття із репетитором, що підтягне Вашу дитину після 11 років школи перед вступом, готуйте напевно долари. Але потрібно мати на увазі, що євро постійно росте, а долар із завидною постійністю падає. Вирішуйте, що краще збирати "у панчосі".
Чеки в дорогу
Ще один спосіб зберегти гроші як альтернатива електронному гаманцю - дорожні чеки. Вони бувають різних номіналів: для доларів США - 20, 50, 100, 500, 1000, для євро - 50, 100, 200, 500. Перша перевага такого інструмента - іменний характер. Тобто один раз Ви розписуєтеся на ньому при одержанні, другий - при отриманні готівки. Щоразу при спілкуванні з банком Ваша особа ретельно перевіряється, що практично виключає можливість несанкціонованого використання чека. Крім того, у випадку, якщо чек згорить, буде украдений і т.д., Ви можете відразу його заблокувати та одержати свої гроші.
Крім того, чек є зручним способом підтвердження Вашої платоспроможності при подачі документів на одержання візи в посольстві. Деякі наші співгромадяни навіть купують чеки спеціально для пред'явлення в посольстві або консульстві, а потім отримують готівку в Україні. Банки - у період піків "подач на візу" - навіть організовують акції із серії "куплений у нас чек можна перевести в готівку за нульовою ставкою". Також у деяких країнах дорожніми чеками можна розплатитися як звичайними грішми.
Іноді така акція може заощадити істотні суми. Покупка чека може коштувати в різних банках від 0 до 3% від суми, на яку Ви купуєте чек. Точно так само може коштувати і їх переведення в готівку. Як правило, є мінімальні суми, які прийдеться сплатити, тобто чеки на невеликий обсяг коштів можуть обійтися Вам в 10% від вартості, що, погодьтеся, не дуже приємно. Низка банків дбайливо вказують у тарифних сітках, що, приміром, в офісі безпосереднього представника American Express (AMEX) можна купити чеки без комісії. Однак відкриємо читачеві "великий секрет": таких офісів в Україні тільки два - у Києві та Дніпропетровську. Так що є велика ймовірність, що Вам, швидше за все, прийдеться заплатити комісійні в банку.
Перед покупкою чека варто мати на увазі деякі законодавчі обмеження. По-перше, чеків не можна купити на суму, більшу ніж 6 тис. доларів США. А вивезти без декларації - не більше ніж на 3 тис.доларів США. По-друге, дозвіл на вивезення валюти можна купити або безкоштовно одержати відразу в банку, де Ви купуєте чек.
Пластик внутрішнього користування
Заощадження можна довірити і звичайній платіжній пластиковій картці. На перший погляд, її головна перевага - можливість вивезти досить великі суми грошей, не декларуючи їх на митниці. Однак варто пам'ятати: знімаючи гроші в іноземному банкоматі, Ви, по-перше, заплатите не 1-2% комісії, як при отриманні готівки з дорожнього чека, а всі 4%. Більше того, якщо Ваша картка гривнева - конвертація в місцеву валюту відбудеться не за найкращим курсом. З іншого боку, значні обороти коштів по картці - таке ж гарне підтвердження платоспроможності, як і дорожні чеки.
Якщо ж Ви не збираєтеся їхати з карткою за кордон, а також якщо - як було описано вище - не піддастеся спокусі розплатитися Вашою "накопичувальною" карткою, то пластик - один із кращих варіантів назбирати трохи грошенят за місяць-два. По-перше, на такі картки, як правило "капають", нехай і невеликі, відсотки. Від 1% до 5% річних. Не надто багато для місячного "проживання" грошей, але якщо сума велика, "на морозиво" можна заробити. Що стосується комісії при отриманні готівки через банкомат, вона складе до 1,5-2% від суми зняття. Однак цього можна уникнути, якщо це картка зарплатна, на яку Ви просто докладаєте результати своїх "лівих" праць, або ж якщо Ви розраховуєтеся нею в роздрібній мережі.
Якщо не терпиться
Депозит з можливістю дострокового зняття коштів, а також з можливістю подальшого поповнення - ідеальний варіант, якщо Ви не знаєте, як довго Вам доведеться зберігати свої гроші. Відсотки при використанні такого інструмента вищі, ніж по картрахунку. Однак перед відкриттям такого внеску потрібно уважно вивчати умови дострокового зняття коштів. Як правило, незнижуваний залишок, що Ви зобов'язані "дотримати" до кінця терміну депозиту - це 50-60% суми внеску. Тобто ця опція повинна відповідати Вашим остаточним потребам.
Те ж саме стосується і валюти внеску. Якщо вам потрібні більше відсотки - підійде гривневий депозит, якщо потрібно користуватися валютою наприкінці терміну - євровий депозит. Їх краще відкривати відразу, а на долари за необхідності поміняти після остаточного зняття. Втім, зараз є банки, які залучають доларові депозити на 1 місяць під 8,1% річних!
Ще один вид депозитів, що підходить для зберігання коштів протягом одного-трьох місяців - депозит на фіксований термін без можливості поповнення та зняття коштів достроково. Найчастіше по таких внесках банки пропонують ставку на кілька відсотків вищу, ніж по попередньому виду. Це найкращий варіант для людей, не впевнених у тому, що вони втримаються і не витратять ці гроші. Головне - правильно розрахувати термін. Тому що штрафні санкції при достроковому розірванні таких договорів можуть серйозно Вас розчарувати.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас