Медицина: куди йдуть гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медицина: куди йдуть гроші

Казна та Політика
272
Вітчизняна система охорони здоров'я дісталася Україні в спадок від колишнього Радянського Союзу і зовсім не пристосована до сучасних ринкових відносин.
Офіційно медицина в країні безкоштовна, але насправді гідне лікування в Україні можуть собі дозволити лише люди, що володіють достатніми коштами. При цьому уряд щорічно відправляє на фінансування галузі десятки мільярдів.
Чим більше - тим гірше
Українська система охорони здоров'я має одну дивну особливість - чим більше на неї з бюджету виділяється коштів, тим вища в країні смертність, нижча народжуваність і гірше медичне обслуговування громадян.
Відповідно до висновку демографічного звіту ООН, якщо узагальнити результати діяльності української охорони здоров'я за останні 6 років, то витрати на неї зросли більш ніж в 4 рази. При цьому споживання ліків виросло в 3 рази, а смертність в абсолютному вирахуванні збільшилася на 2%.
Основними джерелами фінансування української медицини є державний і місцевий бюджети. Причому 80% коштів виділяються саме з місцевих бюджетів. Починаючи з 2001 року бюджетне фінансування медицини збільшилося з 5,4 мільярди до 21,1 мільярда гривень торік. Але кількість лікарів на 10 тисяч чоловік населення залишається незмінною - близько 50.
На думку голови громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Олега Мусія, скільки не вкладати грошей у медицину, від цього вона кращою не стане. Це відбувається через неефективний розподіл коштів бюджету, а також через відсутність системи охорони здоров'я як такої. "За 17 років всі галузі нашої країни зазнали змін, крім медичної. Тут і далі залишається модель, створена при СРСР, - вважає Мусій. - Залишилася централізована система керування, коли все перебуває в одних руках МОЗ, строга система фінансування, відомчість, що приводить до розпорошеності бюджетних коштів".
Все - на зарплату
Директор Департаменту економіки та фінансів МОЗ Лариса Карамушка стверджує, що, за мінімальними розрахунками, медичній сфері України потрібно мінімум 40 мільярдів гривень щорічно.
Відповідно до інформації, що надало "Делу" Міністерство охорони здоров'я, на зарплату лікарів іде близько 70% всіх коштів, що виділяються з бюджету. На закупівлю медичного устаткування йде 6%, а на закупівлі медикаментів і лікувальних засобів - 11%.
Але насправді ситуація виглядає інакше. Так, віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк розповів "Делу", що реально із цих виділених на заробітні плати лікарів коштів 55% витрачається на сплату житлово-комунальних витрат, потреб та інше. Сердюк відзначає, що в розвинених країнах у випадку, якщо на життєдіяльність системи та зарплату лікарів іде більше 50% фінансування, то вважається, що система працює на себе, а не на благо суспільства.
Європейська обсерваторія у справах охорони здоров'я у своїх матеріалах, присвячених медицині в Україні, відзначає, що якщо враховувати неофіційність багатьох платежів громадян, то на частку населення припадає 50% всіх витрат на охорону здоров'я.
Змова фармацевтів
Ще одна сфера охорони здоров'я, що просто викачує із громадян гроші, це фармацевтика. Приміром, якщо в 2002 році населення в приватному порядку купило ліків на 4,4 мільярди гривень, то в 2007-му - на суму близько 12 мільярдів. На даний момент в Україні працюють 11,2 тисячі аптек, з них у державній комунальній власності - тільки 2670. Плюс процвітають також і аптечні кіоски, яких нараховується близько 6 тисяч. Цілі армії медичних представників різних фармацевтичних компаній щодня підкуповують лікарів, щоб ті виписували рецепт на конкретні ліки, які ще й досить дорогі.
При цьому ніхто не збирається реформувати вітчизняну систему охорони здоров'я. Для таких реформ політичним силам необхідно прийняти низку непопулярних рішень, які згодом принесли б користь. Але брати на себе таку роль жодна політична сила не наважується.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас