Долар поступається європейській валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар поступається європейській валюті

1799
У найближчі роки позиції долара як провідної резервної валюти продовжать погіршуватися. За минулий рік євро відносно долара виріс приблизно на 11%, за перший квартал цього року - ще на 7%.
Це змусило провідних економістів озвучити похмурий для американської валюти вердикт: до 2015 р. долар перестане домінувати на глобальному ринку в розрахунках і поступиться першістю євро.
Пік частки долара у світових резервах, за даними Міжнародного валютного фонду, припав на 1999 р. Тоді цей показник склав 71%. Однак саме тоді з'явилася єдина європейська валюта євро, і зелений почав поступатися позиціями. До 2007 р. частка долара впала до 64%, тоді як частка євро виросла більш ніж в 1,5 рази - з 18% до 26%. Частки інших валют (в основному це британський фунт, японська ієна і швейцарський франк) весь цей час особливо не змінювалися, коливаючись навколо позначки 10%.
Колишній радник з економіки при адміністрації Білла Клінтона, професор економіки Гарвардського університету Джеффрі Френкель недавно змінив свої прогнози із приводу перспектив втрати доларом функції світової резервної валюти - з 2022 р. на 2015 р. "Ґрунт продовжує йти з-під ніг долара, - заявляє вчений. - Ми оновили наші розрахунки і виявили, що переломний момент може настати в 10-річній перспективі: євро обійде долар навіть раніше 2015 р.". Більше того, у зв'язку зі зміцненням євро неминуче і зменшення обсягу розрахунків у доларах. Зокрема, за останні місяці китайські виробники вже переключилися на євро, фунти, австралійські долари і навіть юані. За останні півроку юань зміцнився щодо долара майже на 6,7%, а цього року може набрати ще 10-15%.
У зв'язку з цим подальшу долю долара можуть зумовити країни-виробники нафти, які можуть перейти на розрахунки в євро. Так, Саудівська Аравія, провідний світовий експортер нафти, днями вперше в історії відмовилася знижувати процентні ставки слідом за Федеральною резервною системою США, що означає скасування прив'язки валюти королівства до долара. Найближчим часом це може спровокувати масову втечу близькосхідних активів з долара.
Політика Європейського центробанку, схоже, також спрямована на подальше зміцнення євро. Незважаючи на дії американської влади, банк як і раніше втримує ставку на рівні 4%, як і до початку глобальної фінансової кризи. Як результат - розрив між ставками в євро та доларах буде рости, роблячи американську валюту менш привабливою.
Втім, першопричина ослаблення американської валюти не стільки в нинішній кризі, скільки в тому, що роки надлишкового споживання привели до утворення дефіциту торговельного балансу США, що в останні роки досягає 6-10% ВВП. І падіння долара останнім часом допомагає вирішити проблему, роблячи американські товари більш конкурентноздатними в порівнянні з дешевими імпортними, насамперед з Китаю. На тлі плавного ослаблення долара за останні два роки американський експорт виріс на 17% (за вартістю), а торговельний дефіцит почав знижуватися. Таким чином, падіння долара відіграє важливу роль у порятунку економіки США, хоч і на тлі зростання торговельних і кредитних ризиків в усім світі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас