Росію позбавлять українського м'яса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росію позбавлять українського м'яса

Аграрний ринок
512
У рамках боротьби з дефіцитом на внутрішньому ринку уряд заборонить експорт м'ясної продукції в Росію. У такий спосіб чиновники розраховують наситити вітчизняні м’ясопереробні підприємства, однак ризикують одержати негативне торговельне сальдо з Росією.
Кабмін має намір заборонити поставки всіх видів м'ясної продукції на російський ринок, на який традиційно припадає максимум українського м'ясного експорту. Як повідомило "і" джерело в Кабінеті міністрів, відповідний лист із підписом Юлії Тимошенко було направлене віце-прем'єрові Олександру Турчинову. Рішення щодо обмеження експорту м'яса може бути прийнято на одному з найближчих засідань уряду.
Цей захід - один з комплексу заходів, спрямованих на насичення внутрішнього ринку, дефіцит на якому Міністерство аграрної політики прогнозує на рівні мінімум 200 тис. т. Однак, за оцінками фахівців, реальна нестача набагато більша. "Внутрішній дефіцит у м'ясній сировині становить 400-500 тис. т на рік", - відзначає голова правління Національної асоціації виробників м'яса та м'ясопродуктів "Укрм’ясо" Володимир Попов. Дефіцит м'ясної сировини спровокували: зниження поголів'я (за даними Держкомстату, поголів'я ВРХ в Україні в січні-лютому 2008 р. скоротилося на 10,5% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 р.- до 5,718 млн. голів, свиней - на 17,7%, до 6,7 млн. голів) і недостатні обсяги імпорту, що гальмується загороджувальними митами та зростанням курсу євро. У такий спосіб уряд має намір діяти у двох напрямках - обмежити вивіз м'яса за кордон і стимулювати його ввезення. Нагадаємо, що Юлія Тимошенко вже заявила про те, що уряд запропонує затвердити закон, що дозволяє ввезти в Україну 350 тис. т м'яса без імпортного мита. Це відповідає побажанням переробників. Так, "Укрм’ясо" пропонує уряду знизити ввізні мита на яловичину і свинину з чинних 10%, але не менше 6 євро,за 1 кг - до 3євро /кг (туші, напівтуші). За словами пана Попова, асоціація також ініціює зниження імпортного мита на м'ясо обвалене з 1 євро до, 4 євро/кг.
У той же час плани ввести загороджувальні міри для експорту м'яса викликають подив у фахівців. "Такі дії уряду нам не зовсім зрозумілі. По-перше, умови СОТ припускають вільний доступ до світових продуктових ринків, у тому числі до такого дефіцитного, як м'ясний ринок Росії", - говорить голова асоціації "Укрм’ясопродукт" Галина Василик. Вона нагадала, що українським підприємствам було складно відновити втрачені позиції на цьому ринку після кризи 2006 р. "Українські підприємства нарешті-то налагодили експортні поставки м'яса в цю країну, пройшовши інспектування відповідних інстанцій Росії та одержавши дозволи", - відзначає пані Василик. Крім того, говорить голова "Укрм’ясопродукту", на експорт іде морожене м'ясо, тоді як для виробництва продукції в нас використовується охолоджене м'ясо, що фактично не приводить до дефіциту на внутрішньому ринку.
"Лобіювання деякими м’ясопереробниками своїх інтересів може привести до негативного торговельного сальдо з Росією і підсилити кризу у вітчизняній м'ясній галузі,- говорить пані Василик. - Потрібно подумати про цивілізований ринок виробництва м'ясних продуктів з вітчизняної сировини і не підтримувати контрабандний ринок сірого м'яса, з якого виробляється левова частка продукції".
За останні три місяці закупівельні ціни на м'ясну сировину вітчизняного виробництва виросли вдвічі і досягають 14 грн./кг яловичини (живої ваги) і 15 грн./кг свинини. За даними Держкомстату, в 2007 р. експорт м'яса та харчових субпродуктів склав $105170,8 тис., імпорт - $163930,8 тис.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас