Банк Росії поіменно назвав недобросовісних фінансистів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії поіменно назвав недобросовісних фінансистів

320
Банк Росії вперше впровадив у практику публікацію чорних списків топ-менеджерів - зведений список банкірів, з вини яких у банків були відкликані ліцензії. Тим самим, як вважає "Комерсант", Банк Росії намагається запобігти майбутньому працевлаштуванню несумлінних банкірів.
Публікація чорних списків банкірів стала результатом спільної роботи Банку Росії та Агентства зі страхування внесків. Списки наведені у вигляді таблиць із даними про банкірів, визнаних банкрутами з 2005 року по 1 січня 2008 року". У них зазначені прізвища та ініціали керівників банків, посади, вид відповідальності, суть обвинувачення або факти, щодо яких проводиться розслідування.
Дотепер публікацією таких списків ЦБ не займався. Через законодавчі обмеження щодо розкриття персональних даних чорний список банкірів поки не дуже великий. У документі названі імена керівників лише тих банків, по яких завершене конкурсне провадження, набуло законної сили рішення суду або є обвинувачувальний вирок (у випадку кримінальної відповідальності).
По цивільних позовах, що перебувають в розгляді, або кримінальних справах на стадії розслідування зазначена лише назва банку і сума відповідальності.
Крім поіменного переліку на сайті ЦБ опублікована інформація і про аудиторські компанії, що проводили перевірки банків перед відкликанням ліцензії і видавали позитивні висновки.
Публікуючи чорні списки, Банк Росії має намір домогтися того, щоб банкірів, що потрапили в нього, не приймали на роботу не тільки на керівні посади, але і на інші позиції. "Відповідно до інструкції 109-І, банк зобов'язаний погоджувати з ЦБ першу особу, його заступників і членів правління, а також бухгалтерів та їхніх заступників.
Колись Банк Росії намагався боротися з несумлінними банкірами на законодавчому рівні. Рік тому Мінфін і Банк Росії пропонували внести поправки в закони "Про банки і банківську діяльність" і "Про Центральний банк Російської Федерації", що затверджують критерії оцінки ділової репутації посадових осіб банків і власників значних пакетів акцій кредитних організацій. Однак поправки дотепер не внесені. Першим же "заборону на професію" для банкірів пропонував ввести ще колишній перший заступник голови ЦБ Андрій Козлов, убитий у вересні 2006 року.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас