Олег Дубина тримається від строку подалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Дубина тримається від строку подалі

Енергетика
425
Сьогодні минає термін погашення Україною боргу за газ перед "Газпромом". На переговорах, що пройшли вчора в Москві, НАК "Нафтогаз України" запропонувала реструктуризувати заборгованість до початку вересня, а також оголосила про намір перекрити транзит газу RosUkrEnergo через Україну. В "Газпромі" до цих ініціатив поставилися негативно. Експерти прогнозують, що переговори сторін можуть привести до нового витка газової війну між країнами.
Учора в Москві голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина і керівник групи радників прем'єр-міністра Віталій Гайдук провели переговори із головою "Газпрому" Олексієм Міллером про погашення українського боргу за газ. Раніше президент Віктор Ющенко заявляв, що борг України перед "Газпромом" становить $2 млрд. Ці кошти повинні бути виплачені до 1 квітня, говорили тоді в російській монополії.
Напередодні переговорів перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомив, що "Нафтогаз" акумулював ресурс, щоб повністю розрахуватися за газ перед "Газпромом". Для цього уряд планує ввести для "Нафтогазу" податкові пільги.
Він відзначив, що українська делегація має намір запропонувати Росії позбутися від RosUkrEnergo "не тільки на території України, але і за її межами". Нагадаємо, уряд ухвалив рішення щодо заборони експорту газу RosUkrEnergo (RUE) з України, однак проти цього виступили європейські споживачі газу.
Високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго розповіло, що українська делегація запропонує Росії заборонити експорт газу швейцарській RosUkrEnergo, а також реструктуризувати заборгованість за газ до вересня. Учора джерело в "Газпромі" підтвердило, що компанія одержала таку пропозицію від України, але поставилася до неї негативно.
"Переговори почалися з того, що Україна запропонувала перенести оплату боргу, переписати угоду про врегулювання ситуації в газовій сфері і заборонити RUE експортувати газ. Всі три пропозиції для нас неприйнятні. Ми висловили претензії українській стороні і домовилися продовжити переговори у вівторок", - розповів співрозмовник.
Директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін вважає, що, якщо українська сторона не погасить заборгованість до кінця квітня і не відновить експорт газу RUE, можливе повторення газової війни з Росією. "Після погроз України відключити від поставок газу RUE європейські споживачі стали на бік "Газпрому". І цього разу, відчуваючи їхню підтримку, російська компанія буде діяти гранично жорстко", - упевнений генеральний директор угорської Magyar GT Янош Петефі.
"Нафтогазу" пообіцяли відстрочку зі сплати податків
Кабінет міністрів надасть НАК "Нафтогаз України" відстрочку зі сплати податків, щоб держхолдинг зміг погасити накопичену заборгованість за імпортний природний газ, повідомив учора перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. "Ми підтримаємо НАК, тому що перед нею стоять дуже великі обсяги розрахунків.
Ресурс акумулюється, щоб повністю розрахуватися за газ, що споживає Україна", - сказав він. Віце-прем'єр висловив надію, що черговий раунд переговорів між керівництвом "Нафтогазу" і ВАТ "Газпром", що почався в понеділок вранці у Москві, буде результативним. "Я сподіваюся, що нова схема постачання газу в Україні буде без посередників як на території України, так і за її межами", - підкреслив він.
Турчинов вважає, що президент Росії Володимир Путін і його наступник Дмитро Медведєв зацікавлені в тому, щоб "тема RosUkrEnergo взагалі пішла в минуле". Ненадання "Нафтогазом" аудованої звітності за 2006 рік, на думку віце-прем'єра, пов'язане з тим, що попередній уряд намагався довести НАК "Нафтогаз України" до банкрутства шляхом зміни схеми постачання імпортного газу в країну і перерозподілу фінансових потоків на користь посередників.
За його словами, повернення "Нафтогазу" функцій з реалізації природного газу промисловим підприємствам і прирівняним до них споживачам значно поліпшить фінансове становище холдингу. "Він зможе отримувати прибуток, а кредитори - реальну гарантію повернення своїх кредитів без яких-небудь проблем і затримок", - відзначив Турчинов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас